…zatímco druhý přemýšlí o posílení obchodu

Zdeněk Zuntych

Protivín, 10. 1. 2001

Restrukturalizaci se zřejmě nevyhne Městský pivovar Platan, s. r. o., který je nyní majitelem pivovaru v Protivíně. Detaily tohoto kroku mají vlastníci projednat tento týden, a proto o záměrech nechtěl zatím nikdo podrobněji hovořit. Zřejmé ale je, že noví majitelé, tři české fyzické osoby, které pivovar nedávno koupily od města, budou usilovat o co nejekonomičtější provoz. Součástí této etapy by mohla být podle našich informací i transformace na akciovou společnost, která by měla přinést kapitál nezbytný k podpoře prodeje.

»Zatím věnujeme největší pozornost obchodu, protože ten v posledních letech utrpěl nejvíc. Ještě za Jihočeských pivovarů Platan zásoboval přes pět set hospod a restaurací, ale na nás jich

přešlo jen 212,« uvedl šéf pivovaru Milan Průša. Podnik hodně ztratil zvláště v okolním trhu. Přestože mezitím opět pronikl díky ceně do většiny řetězců, jeho postavení v kraji nebude vzhledem ke konkurenci jednoduché. Silnou pozici zde totiž mají nejen lídři trhu Plzeňský Prazdroj a Budějovický Budvar, ale i lokální strakonický pivovar Nektar. Postupně se zvedá i budějovický pivovar Samson.

Platan nyní měsíčně vaří 12 až 14 tisíc hl piva. Jeho majitelé, kteří po bývalém vlastníkovi převzali i dluhy vůči Jihočeským pivovarům, již závazky uhradili. Kupní cena se pohybovala kolem 65 miliónů Kč. Pivovar Platan vloni v červnu získalo město Protivín, po čtyřech měsících ho však opět prodalo, neboť nemělo kapitál na jeho financování a rozvoj.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info