PŘÍKLAD ZAJÍC
10.01.2001 | Svět myslivosti
Rakouští myslivci uspořádali ve dnech 27. a 28. dubna t. r. spolu s komisí CIC pro drobnou zvěř ve Vídeňském Novém Městě konferenci o vlivu predátorů na lovnou zvěř, a to na příkladu zajíce. Snižování jeho stavů má mnoho příčin, především je to znehodnocení jeho životního prostředí změnou struktury zemědělství a zničení okrajů polí (mezí a stromořadí), dále zvýšený tlak predátorů, jejichž lov je ztížen různými omezeními. Další příčinou jsou infekční choroby, stoupající dopravní ruch, extrémní kolísání počasí, potravní obtíže spolu s posklizňovým šokem a nárůst stavů černé zvěře. Za chladu a vlhka má zajíc velkou spotřebu energie a snadno se podchladí. Protože se ve vysokých plodinách nemůže osušit, doporučil dr. Spittler z Bonnu zakládat pásy černého úhoru jako příležitost k osušení.
Hlavním problémem nízkého stavu zajíců je zřejmě ztráta mladé zvěře, jež se ze 70 až 75 % připisuje vlivu lišek. Dalším nebezpečím jsou vrány, které v několika minutách mohou zničit celý vrh zajíčků.
Druhým tématem konference byla otázka, zda jsou vhodnější dosavadní olověné broky či broky z jiných materiálů. Bylo doporučeno i nadále používat broky olověné.
Die Pirsch, 16/2000, Rš
Další články v kategorii
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulých dní – 19. – 21.12. 2025 (22.12.2025)

Tweet



