Veterinární správa začne kontrolovat mísírny krmiv

Orgány veterinárního dozoru provedly v souvislosti s tzv. nemocí šílených krav (BSE) společně s Ústředním a kontrolním ústavem zemědělským kontrolu asanačních podniků a nyní se zaměří na mísírny krmiv. Informoval o tom tiskový mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Čistotu linek bude kontrolovat odběrem vzorků krmných směsí pro skot, zda v nich není přítomna živočišná bílkovina.

SVS kvůli tzv. nemoci šílených krav organizuje od letošního ledna monitoring rizikových zvířat, tj. zvířat s příznaky jakéhokoli nervového onemocnění, a zvířat starších 30 měsíců. Během roku bude v ČR vyšetřeno maximálně 5000 zvířat, nevyvine-li se situace jinak, dodal Duben.

Jak dále informoval, s vyšetřením zvířat starších 30 měsíců začaly i některé země EU. Od 1. ledna začali testovat ve Francii, Německu a Dánsku. Ve Velké Británii se testuje již od dubna 1996. Portugalsko, které je jednou ze zemí, kde se vyskytly případy BSE ve stovkách, začne od letošního dubna. V ostatních členských zemích EU se začne s vyšetřováním rizikových a kusů nad 30 měsíců od prvního července 2001.

Ve Francii se zatím vyšetřuje 20.000 zvířat týdně ve 13 laboratořích a počítá se se zvýšením kapacity až na 100.000 týdně. V Itálii, kde se údajně vyskytly dva případy BSE, testují tisíc kusů skotu týdně. Ve Španělsku, kde se vyskytly také dva případy, počítají s vyšetřením více než půl miliónu zvířat. V Nizozemsku, kde bylo diagnostikováno osm případů, se vyšetřuje denně 2500 zvířat.

V Řecku, kde nebyl zjištěn žádný případ, počítají, že bude vyšetřeno 35.000 kusů skotu. Ve Švédsku a Finsku, kde se též nemoc šílených krav nevyskytla, budou testována jen riziková zvířata. Finsko však předpokládá, že nebude muset testovat skot starší 30 měsíců.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info