ASZ podá stížnost Ústavnímu soudu

ASZ podá stížnost Ústavnímu soudu proti mléčným kvótám

Asociace soukromého zemědělství (ASZ) podá stížnost Ústavnímu soudu proti zavedení systému produkčních kvót mléka do týdne až deseti dnů, řekl předseda ASZ a poslanec Stanislav Němec. "V úterý bude konzultace její konečné verze s právníky. Pak obejdeme poslance, abychom získali 40 podpisů a během týdne až deseti dnů ji Ústavní soud dostane," uvedl Němec.

Zavedení kvót na produkci mléka schválila vláda 22. listopadu loňského roku. Roční kvóta představuje 2,55 miliardy litrů, což přibližně odpovídá rozsahu tržní produkce ČR v loňském roce. Systém kvót by měl začít fungovat od 1. dubna. Podle ministra zemědělství Jana Fencla jde o rozhodnutí, které Českou republiku posunulo k Evropské unii.

S tím však nesouhlasí soukromí zemědělci, kteří mléčné kvóty označují za návrat k socialismu. "Argument, že mléčné kvóty musela ČR převzít ze společné agrární politiky EU a zabezpečit jejich fungování k pracovnímu datu vstupu do unie 1. ledna 2003, neobstojí," řekl Němec již dříve. S tím, že sedm zemí EU uvažuje o zrušení kvót po roce 2008, přičemž diskuse o jejich zániku plánuje už na rok 2002.

Asociaci na systému kvót vadí i zakonzervování trhu mlékem. Kvóty podle ní neumožní rozvoj úspěšným výrobcům, špatné výrobce však bude držet při životě. "Systém kvót znemožní restrukturalizaci mléčného odvětví a umožní nárůst byrokracie a černého trhu s kvótami," konstatoval již dříve Němec.

Asociace se na výrobě mléka v ČR podílí 15 až 20 procenty a vlastní zhruba 25 procent zemědělské půdy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info