Brusel bojuje za nezávadnost potravin

Evropská unie hodlá zřídit celoevropský kontrolní úřad

V nadcházejících dvanácti měsících hodlá Evropská unie oživit téměř zapomenutý projekt týkající se ustavení obchodní inspekce ve sféře produkce potravin. Poslední překážky na cestě zřízení podobné instituce odstranila nyní krize spojená s nemocí šílených krav, která jasně prokázala nezbytnost koordinovat úsilí zaměřené na zajištění nezávadnosti potravin v celoevropském měřítku.

Jako první přišel v září 1999 nastupující předseda Evropské komise, Ital Romano Prodi, s myšlenkou vytvoření nadnárodní instituce v rámci EU, která by dohlížela na dodržování hygienických předpisů ve všech členských státech unie. Podle jeho názoru nemohou totiž zatímní národní kontrolní orgány zabránit dalším skandálům v potravinářském průmyslu.

Prodiho projekt vytvořený po vzoru amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léků (FDA), narazil ale na silný odpor jednotlivých členských zemí EU a byl zamítnut také v Evropském parlamentu. Teprve v listopadu loňského roku byla ve Štrasburku předložena upravená verze plánu, na základě kterého by zamýšlený úřad vykonával poradenské funkce a připravoval příslušné expertizy.

Americký FDA zaměstnává na deset tisíc osob, má rozsáhlé kontrolní pravomoci a těší se také značnému renomé. Oproti tomu evropský komisař pro ochranu spotřebitele David Byrne plánuje úřad se 330 zaměstnanci a rozpočtem ve výši pouhých čtyřiceti miliónů eur. S plánovanou institucí jsou nicméně spojovány naděje, že ukončí půtky týkající se kompetencí, do nichž jsou zapleteny jednotlivá poradní grémia existující v rámci EU.

Brusel/Praha, 3. 1. 2001

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info