Verheugen: Nikdo není připraven na vstup

Kandidátské země čekají podle komisaře pro rozšíření obtížné reformy a hlavně převzetí unijního práva

Nejdůležitějšími tématy švédského předsednictví budou otázky volného pohybu pracovních sil a služeb.

Hamburk/Praha, 3. 1. 2001

Nemožné je nyní stanovení jakéhokoliv termínu rozšíření Evropské unie. V rozhovoru pro severoněmeckou rozhlasovou stanici NDR to uvedl člen Evropské komise odpovědný za otázky rozšiřování Günter Verheugen. Pokusil se tak zchladit nadšení Švédska, které chce během svého předsednictví unie v první polovině letošního roku natolik urychlit jednání s kandidátskými zeměmi, že ty budou připraveny na vstup do konce roku 2002. Švédsko také chce, aby unie v červnu stanovila přesné termíny rozšíření. To Verheugen odmítá jako neopodstatněný požadavek. "Je to předčasné, vše záleží na průběhu a výsledcích vyjednávání," řekl. Upozornil na to, že prosincový summit EU potvrdil, že noví členové by se mohli zúčastnit voleb do Evropského parlamentu v roce 2004, tedy že v té době by již mohli být členy unie.

Verheugen je v této otázce velmi opatrný. Pouze potvrdil, že k tomuto datu bude připravena unie, ale vyslovil pochybnosti o uchazečích o členství. "V současnosti není žádná z kandidátských zemí připravena na vstup a u žádné z nich se nedá říci, kdy připravena bude. Proto není podle mého názoru v dohledné době stanovení přesných časových termínů rozšiřování unie možné," ohodnotil stav ve dvanácti státech střední a východní Evropy. Ve všech zemích podle něho ještě musejí proběhnout dlouhé a složité reformy a musí být přejato a uplatňováno celé právo EU. Například v České republice ještě zbývá přejmout přibližně dva tisíce norem, což chce vláda Miloše Zemana stihnout v nadcházejících dvou letech. Její snahu brzdí neochota parlamentu změnit ústavu tak, aby předpisy ryze technického rázu mohly být do českého právního řádu zapracovány na základě usnesení kabinetu. Příslušný vládní návrh novely ústavy zamítla sněmovna loni na jaře, ale vicepremiér pro legislativu Pavel Rychetský se nevzdává a vyjednává s parlamentními stranami, aby uvedený návrh podpořily.

Za nejdůležitější téma švédského předsednictví označil Verheugen otázky volného pohybu pracovních sil a služeb. Komisař je přesvědčen, že se bude jednat o nejsložitější otázky. "Problém je v tom, že situace v jednotlivých zemích unie je rozdílná. Některé z nich potřebují přistěhovalce, další ne," vysvětlil současný stav na trhu práce v zemích EU. Vyjádřil porozumění pro postoj Rakouska a Německa, které požadují zákaz práce pro občany nových členských zemí na teritoriu jiných států unie ještě sedm let po rozšíření. "EU musí navrhnout natolik flexibilní model, který by na jedné straně zachoval v Evropě mobilitu pracovníků a na straně druhé by bral ohled na oprávněné požadavky ochrany pracovního trhu," navrhuje komisař. Rakousko a Německo se obávají toho, že po rozšíření unie by k nim přišly statisíce občanů nových členských zemí, kteří by destabilizovali tamější trh práce.

Jaroslav Lenert

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info