Hodnocení z EU bylo dobré

Českou republiku lze považovat za fungující tržní ekonomiku, která by měla být schopna se v nadcházející době vyrovnat s konkurenčními tlaky a tržními silami uvnitř Unie za předpokladu, že bude pokračovat a dokončí realizaci strukturálních reforem.

Makroekonomická stabilita se zvýšila. Obnovil se růst, udržel se příznivý vývoj inflace a vnější rovnováhy. Země má kvalifikovanou pracovní sílu, což dokládají zahraniční investice. Učinily se kroky k zprůhlednění veřejných financí, je ale třeba přijmout opatření k zajištění fiskální udržitelnosti ve střednědobém výhledu.

Bylo dosaženo pokroku v další restrukturalizaci a privatizaci bank. I když zásah orgánů v IPB mohl být za daných okolností jedinou možnou volbou, mělo být možné se těmto krokům vyhnout silným nezávislým dohledem nad bankami.

Je nutné pokračovat ve snahách o privatizaci a restrukturalizaci státem vlastněných podniků. Ty musí jít ruku v ruce s posilováním správy a řízení firem. Nedostatečně účinná konkursní řízení ale silně zpomalují ekonomické přizpůsobování podniků.

Komise pro cenné papíry zaznamenala jen s částečný úspěch. Situaci na kapitálových trzích charakterizuje značně nedostatečná průhlednost a cenová manipulace. To se projevilo v odčerpávání aktiv z podniků jejich manažery, tzv. "tunelování".

Instituce se musí soustředit na rozvoj prostředí příznivého pro podnikatelskou činnost, hlavně pro malé a střední firmy.

Trh s pozemky byl sice liberalizován, ale velká část zemědělské půdy je stále v rukou státu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info