Jednání s uchazeči na vstup mají být rychlejší

Rozšíření unie chce Švédsko za svého předsednictví v první polovině příštího roku věnovat mnoho úsilí

EU by měla příští rok přijmout strategii, zajišťující plnou zaměstnanost.

Jaroslav Lenert

Uzavření co největšího počtu rozjednaných kapitol s kandidátskými zeměmi je jednou z priorit Švédska, které bude v příštím pololetí předsedat Evropské unii. Vyplývá to z jeho programu, který se nazývá "3 E", tedy environment, employment, enlargement (životní prostředí, zaměstnanost, rozšíření).

"Žádná otázka nerozhoduje o budoucnosti unie a rozvoji Evropy tak, jako přijetí nových členů," řekl švédský premiér Göran Persson při představování vládního programu ve stockholmském parlamentu. Podle něho se spojením východu a západu kontinentu uskutečňuje starý sen o o jednotné, mírové Evropě.

Proto chce Švédsko urychlit jednání s kandidátskými zeměmi. Persson se domnívá, že vhodnou pomůckou je "cestovní mapa", sestavená Evropskou komisí a vzatá na vědomí na summitu EU v Nice. Jeho země se jí bude držet a proto by rádo v době svého předsednictví posunulo dopředu a třeba i uzavřelo jednání o volném pohybu zboží, osob a kapitálu, službách, firemním právu, životním prostředí, kultuře a audiovizuální politice, sociálních otázkách a vnějších vztazích. Persson předpokládá, že některé problematické body se budou uzavírat až úplně na konci vyjednávání o členství, ale je optimistou: "Je možné, že některé nejlépe připravené země předběžně uzavřou i jiné kapitoly a my budeme jenom rádi." Záleží to však na jedné straně na schopnosti kandidátských zemí dodat dostatečné podklady a na straně druhé musí také členské země EU být schopny přijmout společné stanovisko. To se v poslední době příliš nedaří, jak je vidět na obstrukcích Rakouska a německa při vyjenávání o volném pohybu pracovních sil či o jaderné energetice.

Další prioritou švédského předsednictví bude boj za plnou zaměstnanost v zemích unie. Persson upozornil na to, že v EU je bez práce 15 miliónů lidí, kteří - nespokojeni se svým ostavením - se stávají oběťmi protidemokratických ideologií. "Proto musíme zastavit nezaměstnanost, a to i užší spoluprací přes národní hranice," vysvětlil premiér. Podle něho je třeba investovat hlavně do výchovy, výzkumu, nových technologií, životního prostředí a zajistit rovnost pohlaví. "To pomůže do deseti let udělat z EU nejkonkurenceschopnější, na vědomostech založenou ekonomiku na světě," netajil se nadšením.

První krok by měl být udělán na březnovém summitu unie ve Stoskholmu, který by měl být celý věnován pouze sociálním otázkám. Persson se domnívá, že by tam již mohly být přijaty některé dokumenty, naznačující další vývoj sjednocené Evropy. Švédsko bude prosazovat hlavně odstranění veškeré diskriminace na trhu práce. Proto chce zrovnoprávnit ženy, zvýšit pocit sociální jistoty, zpřísnit předpisy pro pracovní prostředí a rozšířit práva pracujících.

Prioritou v oblasti životního prostředí bude vypracování dlouhodobé strategie trvale udržitelného rozvoje EU, která by měla být přijata na konci pololetí na summitu v Göteborgu. Tato strategie by měla být rámcová, což by znamenalo, že na jejím základě by byly znovu definovány a upraveny společn politiky unie - sociální, průmyslová, dopravní a jiné. Velký kus práce také čeká Švédsko při jeho snahách o zlepšení klimatu či o vypracování jednotné strategie EU nakládání s chemickými látkami. Jendání o klimatu budou zvláště obtížná, protože tento měsíc ztroskotala celosvětová konference o jeho ochraně. Zároveň chce Švédsko přinutit unii k podpoře technologií, které by byly šetrné k životnímu prostředí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info