Na Slovensku hospodaří ekologicky asi 80 zemědělských podniků
22.12.2000 | ÚZPI
Současný stav a možnosti rozvoje ekologického zemědělství na Slovensku projednávala národní konference, kterou zorganizovala Nadace Heinricha Bőlla ve spolupráci s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským a Svazem Ekotrend. Slovensko se k pravidlům ekologického zemědělství připojilo přijetím mezinárodních směrnic už v roce 1991. Základní zákon ošetřující tuto problematiku schválily slovenské orgány až v roce 1998. Prvovýrobce, který přistoupí na závazné podmínky ekologického hospodaření a zaregistruje se na ministerstvu zemědělství, může po přeměně konvenčního hospodaření na ekologické označovat svoje produkty logem Bio-produkt.
V roce 1998 hospodařilo tímto způsobem na Slovensku 81 subjektů na výměře 50 615 hektarů, což představovalo 2,07 % z celkového zemědělského půdního fondu země. V rostlinné výrobě se ekologičtí zemědělci zaměřují hlavně na obiloviny, luskoviny, cukrovku a krmné plodiny. V živočišné výrobě se orientují na chov krav bez tržní produkce mléka, ovcí, drůbeže a na produkci vajec. Z hlediska potravinářského průmyslu se výroba "bio-kvality" prosazuje zejména u chleba a pečiva, sýrů, cukru a masných výrobků. Budoucí rozvoj ekologického zemědělství a potravinářství má podpořit legislativní zabezpečení, výzkum a výchova odborníků, rozvoj ekonomiky a odbytových možností výrobců i zpracovatelů a širší osvětová podpora prodeje a využívání eko-produktů.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



