Rizika nákazy se stupňují

Nemoc šílených krav vyvolala v řadě zemí hysterii. Pro občany Česka se potenciální riziko zvýšilo po zjištění, že tato nemoc postihla i dva kusy skotu v sousedním Bavorsku. Tamní zemědělský odborník Johanes Urban včera uvedl, že nešlo o dovezené krávy z Velké Británie a nebyly krmené masokostní moučkou. "Je pro nás záhadou, jak se nemoc šílených krav do Bavorska dostala," uvedl jeden z farmářů. Lidé se bojí jíst hovězí maso, jeho odbyt poklesl o 40 procent, dodal. Zkoumá se dokonce, zda uzeniny neobsahují mozky a míchu z poraženého skotu. Spotřebitelé chtěli od veterinářů jasné vyvrácení obav, zda se do uzenin nepřidává směs vnitřností a mozků. Český odborník, veterinární lékař a nový předseda Společenstva řezníků a uzenářů Čech, Moravy a Slezska Ladislav Steinhauser obavy jednoznačně vyvrátil. "Normy striktně zakazují a vyhláška o bezpečnosti potravin nedovoluje dávat do uzenářských výrobků obligátní konfiskáty. Jsou to i zmiňované mozky a mícha skotu, které do uzenin nesmí," uvedl Steinhauser. Konstatoval, že v Česku nebyla zjištěna nemoc šílených krav u skotu ani v podobě nového druhu Creutzfeld- Jakobovy nemoci u lidí. V Německu nechali veterináři udělat 15 tisíc testů mozků zvířat z oblasti, kde se nemoc šílených krav vyskytla. Dopadly negativně. Německá spolková vláda dala dokonce přezkoumat půdní vzorky, aby vyloučila riziko nákazy v ornici. "Výzkum nemoci šílených krav byl léta opomíjen," řekl profesor Hans Kretschmar, mnichovský expert.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info