Britové jedí více, ale zdravěji
20.12.2000 | Hospodářské noviny
Ovoce, zelenina, müsli a kuře pozvolna vytlačují z jídelníčku Britů tradiční snídani na vidličku a nedělní rostbíf. Ukázal to průzkum, jehož výsledky zveřejnilo ministerstvo zemědělství.
Spotřeba slaniny a šunky loni například poklesla o 11 procent, chleba o tři procenta, brambor o šest procent a tuků a olejů o pět procent.
Vžitou představu, že Británie a čaj k sobě nerozlučně patří, bude zřejmě nutno časem poopravit. Prodej čaje se totiž snížil o devět procent.
Zvýšila se ale naopak spotřeba čerstvého ovoce a zeleniny. Namáhat se s loupáním pomerančů se ale Britům moc nechce, proto dávají proto přednost hroznovému vínu a banánům.
Nejoblíbenějším masem ostrovanů je kuřecí, ryba je na vzestupu, zato červené maso na ústupu. V uplynulých 20 letech se spotřeba masa snížila o 20 procent.
Celkově však jedí Britové více a třetinu svých výdajů za jídlo a pití utrácejí v restauracích, hospodách, barech a kavárnách. Jdou-li na oběd nebo na večeři, nejčastěji si dávají indická nebo čínská jídla.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



