Zákaz moučky poznamenává evropské zemědělství

Zákaz moucky poznamenává evropské zemedelství

Zákaz krmení masokostní mouckou, který v techto dnech zacal platit v celé Evropské unii, zpusobí resortu zemedelství v zemích patnáctky obrovské ztráty. Kafilerní surovina se spaluje pri vysokých teplotách. Asanacní ústavy k tomu potrebují drahé vybavení, které nyní stojí. V útrobách ústavu jsou v pytlích uskladnené tuny moucky, urcené k postupnému spálení. Unie vyprodukovala rocne 3 miliony tun masokostních moucek.

Ministri zemedelství evropské patnáctky z obav pred hysterií spotrebitelu radeji pristoupili na striktní zákaz, který vytáhne z kasy unie miliardy korun. Vzrostou náklady na likvidaci kafilerní suroviny. Mnohem dražší však bude také krmení predevším drubeže a prasat. Jejich velkovýkrm byl založen na bílkovinné bombe skryté v masokostní moucce, obsahuje v prirozené forme bílkoviny, tuky, minerály a mikroprvky, které dostávají zvírata do kondice. Náhrada této složky krmných smesí je pro zemedelce bolestivá.

Odborníci v unii, stejne jako vlády jednotlivých zemí, zacali okamžite plánovat a hlavne pocítat. Živocišnou bílkovinu nahradí rostlinná, a to ze sóji, luštenin, repky a cástecne se pridá rybí moucka. V prumeru bude jedna krmná dávka o deset procent dražší. Odborníci nabádají zemedelce ke klidu. Jedni se pritom odvolávají na prognózy velmi slušné predpokládané úrody sóji v jihoamerických státech, druzí vypocítávají, o kolik tisíc hektaru se v té které zemi musí na polích vysít více zmínených krmných plodin.

Pro rozšírení ploch olejnin a luštenin, z nichž se vyrobí potrebné krmivo, se jen v Nemecku pocítá s nutností zúrodnit na 18 tisíc hektaru pudy, která dosud nucene ležela ladem. Nebylo totiž potreba ji využívat, protože by se na ní produkovaly prebytky.

Bude-li krmení nejméne o deset procent dražší, je logické, že dražší bude i maso: veprové i drubeží. Hovezího masa se zmeny tolik nedotknou, protože v unii se, stejne jako v Ceské republice, masokostní mouckou dobytek už deset let nekrmí.

Vzrostou však i náklady v masokombinátech unie. Svoz kafilerní suroviny jim donedávna kompenzovala cena, za niž prodávaly moucku. Ta se nevyrábí, ale odpadní surovina se musí i presto denne odvážet. Nemci si už dokonce spocítali rust nákladu na spalování kafilerní suroviny ve vysokoteplotních pecích: rozdíl v nákladech mezi zhodnocením suroviny v kafilérii a vysoké peci dosahuje jen za mesíc pres sto milionu marek. A to už nehovoríme o penezích, které bude stát povinné testování masa na nemoc šílených krav. I toto testování prodraží práci zpracovatelu masa.

Maso se bude muset skladovat nekolik dní, dokud nebudou testy tkáne mozku zvírat ukoncené. I to neco stojí, ale za zdraví a bezpecnost potravin se rozhodli v unii zaplatit v první fázi, jak se zdá, cokoliv. Proto také obavy spotrebitelu postupne opadají.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info