Nutriční a zdravotní význam fermentovaných mléčných
18.12.2000 | ÚZPI
výrobků
Nutriční a zdravotní aspekty funkčních potravin obsahujících probiotické bakterie se sledovaly hlavně u výrobků na bázi mléka fermentovaného laktobacily a bifidobakteriemi. Tyto výrobky obsahují řadu chemických sloučenin v závislosti na typu použitého mléka, typu použitého mikroorganismu a na výrobním postupu. Jsou charakterizované nižším obsahem reziduální laktózy a vyšším obsahem volných aminokyselin a určitých vitaminů než v nefermentovaném mléce. Obsahuji hlavně L(+)-mléčnou kyselinu (kterou člověk snáze metabolizuje než D(-)-mléčnou), produkovanou bifidobakteriemi vedle kyseliny octové. To brání výskytu metabolické acidózy u dětí do 1 roku. Kyselina L(+)-mléčná je rovněž zdrojem energie.
Lactobacillus acidophilus a bifidobakterie syntetizují kyselinu listovou, niacin, thiamin, riboflavin, pyridoxin a vitamin K. Konzumace fermentovaných mléčných výrobků zlepšuje biologickou dostupnost různých minerálních látek a zlepšuje stravitelnost bílkovin. Terapeutické působení Bifidobacterium spp. a Lactobacillus acidophilus je velmi různorodé. Mohou ovlivňovat střevní poruchy a infekce, vykazují potenciální protinádorové účinky a pozitivně se uplatní hypocholesterolemicky.
PA Mlékárenský průmysl, 43, 2000, č. 4, s. 120 (vl)
Další články v kategorii
- EPC projektů v Česku rychle přibývá. Loni ušetřily přes 400 milionů korun, klimatické cíle EU mohou zájem ztrojnásobit (24.05.2024)
- Lidl loni zvýšil tržby o 9,4 pct. a Kaufland o 7,8 pct., otevřely méně poboček (24.05.2024)
- Senátní výbor chce usnadnit výstavbu nových malých vodních elektráren (24.05.2024)
- Mořské pochoutky z hor: zenon vytváří podmínky pro chov krevet v Alpách (24.05.2024)
- Loni dosáhly Lesy České republiky výborného hospodářského výsledku, a to i přesto, že se těžilo podstatně méně (24.05.2024)
- S Janem Štechmüllerem o ekologickém chovu ovcí a masného skotu i dobrovolnictví v Angole (24.05.2024)
- Skot si na bezdrátovou pastvu rychle zvykne (24.05.2024)
- Zetor Tractors propustí 160 lidí, víc než polovinu zaměstnanců (24.05.2024)
- Loukami v Jeseníkách se šíří invazivní druh. Natrhejte si kytku, vyzývá obec (24.05.2024)
- Vědci na lipenské přehradě letos sledují nezvyklý jev při rozmnožování candátů (24.05.2024)