Nutriční a zdravotní význam fermentovaných mléčných
18.12.2000 | ÚZPI
výrobků
Nutriční a zdravotní aspekty funkčních potravin obsahujících probiotické bakterie se sledovaly hlavně u výrobků na bázi mléka fermentovaného laktobacily a bifidobakteriemi. Tyto výrobky obsahují řadu chemických sloučenin v závislosti na typu použitého mléka, typu použitého mikroorganismu a na výrobním postupu. Jsou charakterizované nižším obsahem reziduální laktózy a vyšším obsahem volných aminokyselin a určitých vitaminů než v nefermentovaném mléce. Obsahuji hlavně L(+)-mléčnou kyselinu (kterou člověk snáze metabolizuje než D(-)-mléčnou), produkovanou bifidobakteriemi vedle kyseliny octové. To brání výskytu metabolické acidózy u dětí do 1 roku. Kyselina L(+)-mléčná je rovněž zdrojem energie.
Lactobacillus acidophilus a bifidobakterie syntetizují kyselinu listovou, niacin, thiamin, riboflavin, pyridoxin a vitamin K. Konzumace fermentovaných mléčných výrobků zlepšuje biologickou dostupnost různých minerálních látek a zlepšuje stravitelnost bílkovin. Terapeutické působení Bifidobacterium spp. a Lactobacillus acidophilus je velmi různorodé. Mohou ovlivňovat střevní poruchy a infekce, vykazují potenciální protinádorové účinky a pozitivně se uplatní hypocholesterolemicky.
PA Mlékárenský průmysl, 43, 2000, č. 4, s. 120 (vl)
Další články v kategorii
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



