Fazole mohou být nebezpečné
18.12.2000 | ÚZPI
V semenech různých rostlin, např. ve fazolových bobech jsou obsaženy látky bílkovinné povahy (tzv. lektiny), které způsobují shlukování červených krvinek. Někdy se proto také označují jako hemaglutininy. Lektiny z fazolí mohou vyvolávat vážné poruchy zažívání, rychlý úbytek hmotnosti a u některých živočišných druhů vysokou úmrtnost. Na rozdíl od většiny bílkovin v potravinách se lektiny obtížně odbourávají trávicími enzymy, a tak mohou být obsaženy v trávicím traktu ve velkém množství. Lektiny narušují strukturu i funkci střevní výstelky a tím snižují absorpci živin. Absorbují se neporušené do oběhového systému, a působí tak na ostatní orgány, jsou příčinou vyčerpání zásob tuků, glykogenu (tj. živočišného polysacharidu) a bílkovin těla. Mohou rovněž snižovat imunitu. Lektiny jsou citlivé k teplu, a proto se tepelným opracováním většina lektinů inaktivuje. Současný trend konzumovat syrovou nebo jen málo opracovanou zeleninu může vést k tomu, že se během 1 - 3 hodin po konzumaci objeví problémy, např. nucení ke zvracení, zvracení, nadmutí břicha, průjem. Důležité proto je, aby se boby před konzumací nebo přídavkem do jiných pokrmů, např. salátů zcela hydratovaly a pak vařily minimálně 10 - 20 minut.
Phytochemistry of Fruit and Vegetables (ÚZPI - K53906) (kvas)
Další články v kategorii
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



