SETUZA má certifikát ochrany životního prostředí

Světově uznávaný certifikát systému ochrany životního prostředí a současně obnovený certifikát systému jakosti obhájila v uplynulých dnech ústecká akciová společnost Setuza. V rozhovoru pro Agris to připomněla tisková mluvčí společnosti Marie Logrová.

Certifikaci systému ochrany životního prostředí podle normy ISO 14001 i obhajobu certifikátu jakosti dle mezinárodní normy ISO 9002 potvrdili podle ní auditoři německé firmy RWTÜV Essen, nezávislého certifikačního orgánu, na období následujících tří let. Obě získaná ohodnocení zvýší prestiž akciové společnosti Setuza nejen na domácím trhu, ale především u zahraničních obchodních partnerů. Certifikát systému jakosti získala Setuza již v roce 1997 pouze na své technické výrobky. V průběhu následujících dvou let rozšířila firma jeho platnost na celý sortiment svých produktů včetně obslužných činností.

"V závěru roku 1998 rozhodlo vrcholové vedení společnosti o zahájení procesu zavádění systému ochrany životního prostředí počínaje rokem následujícím. Požadavky na řízení ochrany životního prostředí vycházejí ze států Evropské unie, kde se zavádění zmíněných norem stalo prestižní záležitostí. V rámci předpokládaného vstupu do EU se Česká republika zavázala k dosažení úplné shody s technickými předpisy Evropské unie a k rozvoji spolupráce v oblasti ochrany životního prostředí a lidského zdraví. Rozhodnutí o zavedení systému není nařízením, je ponecháno na zvážení každém jednotlivého subjektu.

V rámci ochrany životního prostředí přijalo vrcholové vedení akciové společnosti Setuza základní zásady, které spočívají především v prevenci znečišťování a neustálého zlepšování životního prostředí. Vedle šetření přírodních zdrojů jsou plněny požadavky legislativy a odstraňovány staré ekologické zátěže a v neposlední řadě dochází ke zvyšování povědomí o životním prostředí a jeho ochraně. V loňském roce bylo do ekologických akcí investováno 900 tisíc korun, pro letošní rok je plánováno vynaložení finančních prostředků ve výši dvou milionů korun. Investice letos směřují především do zabezpečení ochrany vod, zvláště v úsecích stáčení a skladování tukových a chemických produktů. Svůj díl k ochraně životního prostředí přinese i téměř půlmiliardovým nákladem rekonstruovaná výroba surových olejů, která bude zprovozněna v polovině příštího roku. Loni došlo, mimo jiné, k výraznému zlepšení v oblasti ochrany ovzduší, i ochrany vod. Díky plnému zprovoznění recirkulačních chladících okruhů se např. snížilo množství vypouštěných odpadních vod jak přes vlastní čistírnu, tak do kanalizace SčVAK o 36,8 % proti roku předcházejícímu," popsala proces certifikace Logrová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info