Aktivovaný laktoferrin - nový antimikrobiální prostředek pro mas

Aktivovaný laktoferrin - nový antimikrobiální prostředek pro maso

Výzkumníci z Kalifornské státní polytechnické university zjistili, že aplikací aktivované formy laktoferrinu na povrch masa se zamezí růstu nebezpečných bakterií. Laktoferrin je protein, který se přirozeně vyskytuje v mateřském mléku a který chrání kojence, jejichž imunitní systém se vyvíjí, před škodlivými bakteriemi. Tím, že vědci objevili, jak aktivovat molekulu laktoferrinu, jsou nyní schopni využít jeho funkci na povrchu masa.

Laboratorní testy ukázaly, že aktivovaný laktoferrin je účinný proti více než 30 různým druhům nebezpečných bakterií, např. Escherichia coli O157:H7, Salmonella sp. a Campylobacter sp. Lze snadno aplikovat na masné výrobky ve výrobních závodech, přičemž nemá vliv na změnu chuti, vůně, barvy nebo vzhledu masa.

Podle výzkumníků je množství aktivovaného laktoferrinu potřebného k ochraně jedné porce masa tisickrát nižší, než je množství laktoferrinu obsaženého v jedné sklenici mléka. Laktoferrin se v současné době vyrábí ze syrovátky, tj. vedlejšího produktu při výrově sýru z kravského mléka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info