Obsah vybraných cizorodých látek ve sladovnickém ječmeni

Ve sladovnických ječmenech ČR ze sklizně 1999 bylo provedeno více než 1200 analýz 50 vzorků ječmenů na obsah N-nitrosaminů, těžkých kovů (As, Hg, Pb, Cd, Ni, Cr, Cu), polyaromatických uhlovodíků, biogenních aminů a v obilovinách nejfrektovanějších mykotoxinů a pesticidů. Výsledky ukázaly, že pivo, ječmen i slad lze považovat z hlediska zdravotní nezávadnosti za nerizikové materiály. Z toxických prvků jsou nejproblematičtější olovo (maximálně cca 2/3 úrovně zdravotního přípustného limitu, průměr do třetiny limitu), kadmium (max. do třetiny, průměr 15 %) a arsen (max. do 10 %). Polyaromatické uhlovodíky dosahovaly max. 60 % limitních hodnot, v průměru 10 % limitu. Z mykotoxinů je problémový deoxynivalenol (max. 25 % limitu). N-nitrosodimethylamin (NDMA) byl nalezen v 24 % vzorků, ale vykazoval max. 20 % přípustného limitu. Tím se nepotvrdilo, že by vznikal pouze při výrobě sladu. Vyšší hladiny histaminu (až 50 % limitu) signalizují účelnost jeho periodického sledování.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info