Unie zmírňuje embargo na dovoz geneticky modifikovaných plodin

Evropská unie hodlá už v příštím roce zrušit faktický zákaz dovozu geneticky upravených plodin, jejichž pěstování je rozšířeno zejména v USA. Evropská komise povolila dovoz některých produktů s geneticky modifikovanými organismy (GMO) naposledy před dvěma roky.

Jak včera uvedl list Financial Times, Evropský parlament i vlády členských zemí EU jsou odhodlány zmírnit svůj zásadní odpor vůči produktům, k jejichž pěstování se používá genetické inženýrství. Po šestiměsíčním zákazu výkrmu skotu masokostní moučkou na půl roku od začátku 2001 totiž v unii zbývají jako alternativní krmivo hlavně sójové boby z USA, u nichž ovšem není prokazatelné, zda neobsahují GMO.

Změní se pod tlakem okolností politika Evropské unie vůči GMO? Ochotu členských zemí unie nebránit dovozu takto upravených plodin včera poněkud zpochybnila Evropská komise. Prohlásila, že bude možné dovážet jen takové plodiny či potraviny, které vědci označí za zdravotně nezávadné, a jestliže zahraniční, tedy zejména americké společnosti, uznají právoplatnost verdiktu evropských veterinářů.

Ostatně i Evropský parlament ve svém úterním usnesení ke GMO přijal kompromisní návrh, podle něhož veřejnost členských států musí mít k dispozici rejstřík všech plodin, k jejichž pěstování se užívá genetických postupů. Navíc budou licence k dovozu plodin s GMO obnovovány každý půlrok s tím, že vývozci budou muset na obalu produktů zřetelně deklarovat obsah těchto organismů. Připravovaná legislativa se má týkat i pěstování rostlin metodou genetické modifikace v zemích Evropské unie. Závaznou podmínkou by v tomto případě mělo být dobrozdání výboru expertů pro každý jednotlivý druh plodiny. To by se však mělo týkat pouze vědeckého výzkumu.

Jistou nedůsledností projektu je rozhodnutí Evropského parlamentu, že při komerčním pěstování rostlin metodou genetického inženýrství by svolení spadalo pod jurisdikci členských zemí unie.

K uklidnění veřejnosti po tomto zjevném obratu v postoji Evropské unie k této kontroverzní otázce Brusel oznámil, že se již pracuje na vědeckých testech, které by beze všech pochyb zjistily obsah GMO v potravinách. A navíc má být precizně stanoveno, jak takto vypěstované plodiny nebo jejich ingredience v potravinách označovat tak, aby o tom byla veřejnost spolehlivě informována.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info