Začátek konce krutých transportů

Ve dnech 11. a 12. 12. uspořádaly v objektu společné polsko české pohraniční veterinární stanice nevládní organizace zabývající se ochranou zvířat seminář s názvem „Začátek konce nehumánních transportů jatečných zvířat“. Přes Zebrzydowice putují transporty jatečných zvířat, zejména koní, ze severu na jih, především do Itálie, několik desítek kilometrů i přes naše území, než přejedou na Slovensko. Tato společná pohraniční veterinární stanice je vybavena vším potřebným, tj. krytými stájemi s možností napájení i odpočinku, když doba transportu překročí povolenou dobu.

Semináře se zúčastnili zástupci veterinárních služeb z Polska, Maďarska, Litvy, Chorvatska, Slovinska a Státní veterinární správy ČR i Ústřední komise pro ochranu zvířat. Jednou z osmi pořádajících nevládních ochranářských organizací byla za ČR Společnost pro zvířata. Podobně jako organizace na ochranu zvířat z Polska, Maďarska, Chorvatska, Slovinska a z ČR, které seminář uspořádaly, spolupracují i veterinární služby zmíněných zemí. Slovinsko, naše republika a nyní i Polsko zpřísnili podmínky pro tranzit zvířat. Přísně vyžadují po přepravcích plán cesty, který přísně kontrolují. Tento plán potvrzuje veterinární autorita místa nakládky a plán musí obsahovat plán trasy, plán odpočinku, napájení, krmení apod. Při nedodržení podmínek může veterinární dozor na hranicích nařídit vyložení a 24hodinový odpočinek.

Naše veterinární opatření ocenil přítomný spolupořadatel John Callaghan z Compassion in World Farming z Velké Británie. Podobně byla opatření, která přijala naše republika a Slovinsko oceněna na zasedání agentury TAIEX Evropské komise a Euro Group v Bruselu ve dnech 29. a 30. listopadu.

Všechna tato opatření jsou ovocem spolupráce ochranářských organizací s veterinárními službami. Josef Holejšovský, ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR řekl, a to nejen poprvé, že je třeba usilovat o to, aby bylo přepravováno jen maso a výrobky a živá zvířata jen do nejbližších jatek. Připomněl, že na našem, ani polském území nedochází k žádným, natož takovým excesům při přepravě, jako je zdokumentováno ve videovém snímku mapujícím transporty jatečných zvířat v zemích EU.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info