Zdokonalená krystalizace cukru
11.12.2000 | ÚZPI
Pracovníci Fuisz Technologies, Ltd. patentovali (US patent 5876506) novou strukturální formu cukru. Jde o vysoce jednotné malé krystaly. Tvorba zárodků cukru z přesyceného roztoku je relativně neřízený proces, takže velikost a tvar konečných krystalů se nedá předpovědět. Výzkumníci vyloučili jakýkoliv přídavek látky, ve které se rozpouští cukr, např. vody. Zjistili, že přídavek vody může narušovat růst krystalů, které pak nejsou jednotné. Použili proto nepatrný objem propagátoru krystalizace, tj. tekutinu, která není rozpouštědlem nebo páru.
Food Technology, 54,2000, č.7 (kvas)
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)

Tweet



