Využití kryoskopie v pivovarství a sladařství
11.12.2000 | ÚZPI
Je diskutována možnost využití kryoskopie v pivovarství pro stanovení dosažitelného stupně prokvašení a pro analýzu piva. Uvádějí se vztahy, popisující lineární závislost tzv. redukované osmolality sladiny (ROS) na podílu dosažitelného skutečného extraktu a původního extraktu sladiny. Hodnota ROS se získá násobení osmolality výrazem (100 - p)/p, kde p je koncentrace sladiny v hmotnostních procentech. ROS je vhodným ukazatelem kvality sladiny a sladu. Kryoskopie se může také využít pro rychlou analýzu piva s dobou rozboru okolo 4 min a spotřebou vzorku do 20 ml při relativně nízké pořizovací ceně přístroje.
Kvasný Prům., 46, 2000, č.9, s. 241- 243
Kvasný Prům., 46, 2000, č.9, s. 235-240 (Per)
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)

Tweet



