Studium vlastností sladu hvozděného
11.12.2000 | ÚZPI
Studium vlastností sladu hvozděného na jednolískovém
laboratorním hvozdu
Na laboratorním jednolískovém hvozdě byly sledovány technické a technologické podmínky hvozdění zeleného sladu z ječmene odrůdy Akcent s obsahem bílkovin 11,5 % v sušině, připraveného při máčecí teplotě 14 °C. U vyhvozděných sladů byly sledovány následující parametry jakosti: barva sladiny, extrakt sladu, relativní extrakt sladu 45 °C, diastatická mohutnost, stupeň prokvašení, obsah rozpustného dusíku, friabilita sladu, obsah beta-glukanů a obsah prekurzorů dimethylsulfidu (PDMS). Ukazatele jakosti významně ovlivňovala teplota vzduchu při předsoušení a dotahování sladu (nižší teploty vedly k lepším ukazatelům), poloha vrstvy sladu (nepříznivý vliv vyšších vrstev sladu na jako jakost). Hodnoty diastatické mohutnosti a friability spolehlivě vypovídají o průběhu předsoušení a intenzitě dotažení sladu. Technologie příznivá pro zachování aktivity beta-glukanasy je nevhodná pro snížení obsahu PDMS.
Kvasný Prům., 46, 2000, č.6,s. 161-166 (Per)
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)

Tweet



