Zemědělci chtějí za litr mléka o korunu víc

Zemedelci chtejí za litr mléka o korunu víc

Sdružení výrobcu mléka do odbytových center a prosazení o korunu vyšší farmárské ceny za kvalitní mléko by spolu se zavedením produkcních kvót na mléko, jež mají být v CR uplatneny od 1. dubna 2001, mely odvetví vrátit stabilitu a rentabilitu.

Shodli se na tom úcastníci republikového Mlékarského fóra ve Vetrném Jeníkove na Jihlavsku. Zástupci prvovýrobcu, odbytových družstev, mlékáren i organizací hájících zájmy zemedelcu a potravináru v prohlášení podporili nejvetší odbytové družstvo Mlecoop, které pusobí v celé Ceské republice. Družstvo již uzavrelo smlouvy o prodeji surového kravského mléka na príští rok s jedenácti regionálními odbytovými centry. Jejich podíl na denních dodávkách mléka v CR predstavuje 42 procent.

Mlecoop byl zmocnen od ledna žádat za litr mléka nejvyšší kvality od mlékáren 8,50 Kc. Je to o korunu víc, než jsou soucasné výkupní ceny. "Od príštího týdne zacneme jednat se zpracovateli o podmínkách dodávek pro rok 2001," uvedl predseda predstavenstva Mlecoopu Zdenek Houška. Zástupcum mlékáren se zdá tato cena nereálná. Kdyby se promítla do cen mlékárenských výrobku, mohlo by to zpomalit odbyt. Predseda Ceskomoravského svazu mlékárenského a šéf Jihoceských mlékáren Milan Teplý vidí nejvetší problém v tom, že na trhu s mlékem stále pusobí firmy porušující základní tržní pravidla. Za mléko platí málo ci pozde a nízkými cenami se podbízejí obchodním retezcum. "Presto se najdou dodavatelé, kterí na jejich sliby skocí a mléko jim dodávají. Prvním krokem k dosažení lepší ceny je vyrazení techto nesolidních podnikatelu, po nichž vždy nakonec zustanou miliónové dluhy, z trhu," zduraznil Teplý. "Už tri roky nám mlékárny neplatí za kvalitu mléka," rekl Právu Miroslav Jirovský, predseda Svazu zemedelských družstev a spolecností. "Špickoví chovatelé dosahují vyššího obsahu bílkovin a tuku, než ciní norma, ale moc z toho nemají," dodal. Jirovský doložil, že v roce 1994 800 tisíc krav vyprodukovalo 2,5 miliardy litru mléka, zatímco letos témer stejné množství mléka nadojí jen 510 tisíc krav. Letos prumerná dojivost v CR dosáhne podle Jirovského 5270 litru na krávu za rok. To je ukazatel srovnatelný s prumerem v zemích EU. Kdyby stavy dojnic dál klesaly, mléka bude málo, protože užitkovost tak rychle nestoupá. Cena 8,50 Kc za litr mléka podle Jirovského umožní ocenit jeho kvalitu a prispeje k zastavení poklesu stavu krav.

Ministr zemedelství Jan Fencl objasnil základní principy kvotace výroby mléka, jež má být na základe nedávno schváleného narízení vlády uplatnena od 1. dubna 2001. "Kvót se nemusejí bát ani ti chovatelé, kterí investovali do nákupu a šlechtení dojnic, rekonstruovali a modernizovali stáje a cekají, že se jim vynaložené peníze vrátí v rustu produkce," ujistil Fencl s tím, že zásady pamatují i na tyto prípady. Ackoli jde o obdobný systém, jaký je uplatnován v Evropské unii, názory na nej se liší. Vetšina chovatelu kvotaci vítá, ale kritizuje dílcí nedostatky schválených zásad. Asociace soukromého zemedelství, která sdružuje cást samostatne hospodarících rolníku, ji však ostre odmítá. Asociace, v jejímž cele stojí podnikatel a poslanec za ODS Stanislav Nemec, chce kvuli kvótám podat stížnost k Ústavnímu soudu. Ze stejného duvodu chystají její clenové na 12. prosinec do Prahy protestní akci.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info