PŘEHLÍDKY TROFEJÍ OKRESŮ DĚČÍN A TEPLICE

Poslední dubnový týden si severočeští myslivci mohli vybrat ze dvou akcí - tradičních přehlídek trofejí konaných v okresech Děčín a Teplice.

Děčínský okresní myslivecký spolek ČMMJ ve spolupráci s referátem životního prostředí Okresního úřadu Děčín pro tentokrát vybral za místo konání přehlídky Mysliveckou restauraci U Lexů v obci Kámen nedaleko Děčína. Organizátoři trofeje vystavili v myslivecky vyzdobeném sále v prostorech restaurace, což dobře ladilo s tématikou pořádané akce.

V okrese Děčín ležícím při hranici s Německem se loví na více než 74 tis. ha honební plochy, přičemž více než polovinu této plochy zaujímají lesy. Do letošního roku zde existovalo celkem 53 honiteb (vznikem Národního parku České Švýcarsko se počet honiteb snížil). Okresní úřad v Děčíně eviduje 860 držitelů platných loveckých lístků, kteří trvale vykonávají právo myslivosti.

V okrese se myslivecky hospodaří především se spárkatou zvěří. Nejrozšířenější je samozřejmě srnčí zvěř, které se v sezóně 1999/2000 ulovilo celkem 852 kusů (plán byl 1010 ks) - 401 srnců, 312 srn a 297 srnčat. Kvalita srnčí zvěře je spíše na průměrné úrovni, i když v jihovýchodní části okresu dosahují trofeje srnců dobrých bodových hodnot. V lesních komplexech je rozšířena jelení zvěř. Na levém břehu řeky Labe směrem k Děčínskému Sněžníku jde o populaci, do které zasahuje zvěř z Krušných hor, na pravém břehu jsou významnou oblastí výskytu zvěře Lužické hory. Kvalita odpovídá současné situaci v ČR, i když podle slov Romana Vitnera, pracovníka referátu životního prostředí OkÚ Děčín, se mezi jeleny začínají více objevovat jedinci II. věkové třídy. Stále však panuje nepoměr pohlaví v neprospěch jelenů. V uplynulé sezóně se ulovilo 401 kusů jelení zvěře (plán 442 ks) - 110 jelenů, 170 laní a 121 kolouchů. Z dalších druhů spárkaté zvěře se v několika honitbách okresu Děčín vyskytuje mufloní zvěř - minulém mysliveckém roce se ulovilo 92 kusů (plán 121 ks) - 29 muflonů, 33 muflonek a 30 muflončat a řídce i daňčí zvěř, které bylo uloveno 15 kusů (plán 23 ks) - 3 daňci, 4 daněly a 8 daňčat. Samostatnou kapitolou je zvěř černá, která je, tak jako na celém území ČR, i v Děčíně zastoupena vysokými stavy. V sezóně 1999/2000 místní myslivci ulovili celkem 1436 divočáků (57 kňourů, 51 bachyní, 634 lončáků a 694 selat) oproti 1533 plánovaným. Zvláštností děčínského okresu jsou kamzíci žijící v oblasti Lužických hor. Místní populace je jednou ze dvou žijících populací této zvěře na území ČR. Pro nízké kmenové stavy se loví pouze několik jedinců za rok - v loňském roce to bylo pouze 5 kamzíků a 8 kamzic. Drobná zvěř se v místních honitbách téměř neloví (v loňském roce 19 zajíců, 10 bažantů, 452 kachen, 107 holubů, 22 hrdliček). Z dalších druhů zvěře vyskytujících se v místních honitbách stojí za povšimnutí výskyt vzácného tetřívka.

Okres Teplice svou polohou přetíná východní cíp Krušných hor. Druhová skladba zvěře se podobá skladbě v okresu Děčín s jediným rozdílem: v rovinatém terénu jižní a jihovýchodní části teplického okresu jsou lepší podmínky pro drobnou zvěř, než je tomu na Děčínsku. Každoročně pořádané přehlídky trofejí se již několik let konají v kulturním domě obce Proboštov ležícím vedle Teplic. K vidění zde byly trofeje jelení zvěře, mezi nimiž dominovalo pět silných trofejí a paroží jelena - parukáče, kolekce srnčích parůžků, mufloní toulce, daňčí lopaty a zbraně kňourů.

Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info