Budvar se ostře ohradil vůči útoku konkurenta

Českobudějovický Budvar ostře odmítl nedávný útok svého světového konkurenta amerického pivovaru Anheuser-Busch. Koncern Anheuser-Busch International vydal zprávu, že Budějovický Budvar změnil svůj dlouho uplatňovaný nárok na jméno Budweiser pro pojmenování původu. Odvolal se na nedávné soudní podání v Německu, v němž soudce Nejvyššího soudu měl v Kolíně nad Rýnem připustit, že Budějovice nejsou a nebyly po mnoho let známy pod názvem Budweis. Výkonný ředitel americké společnosti Stephan J. Burrows uvedl, že tento názor uznávaného experta ničí základní argument Budvaru týkající se jeho práv ke jménu Budweiser.

Budějovický Budvar ale takové domněnky popírá. "Budějovické pivo, tedy Budweiser Bier, je termín označující místo produkce, tedy České Budějovice, německy Budweis, už od třináctého století. Toto stanovisko ani názory ohledně nároku na označení Budweiser pro pojmenování původu neměníme. Americký pivovar byl založen až koncem devatenáctého století a značku Budweiser si přivlastnil na základě nostalgické vzpomínky přistěhovalců z Evropy na pivo z Budějovic," řekl vrchní sládek a člen vedení n. p. Budějovický Budvar ing. Josef Tolar, který celý tento nesmysl odmítl dále komentovat.

Podle právničky Budějovického Budvaru Heleny Lejtnarové američtí pivovarníci vycházeli z asi třicetistránkového elaborátu zahrnujícího dokumentaci i několik desítek let starou. Z té pak vytrhli jednu, a to ještě nedokončenou, větu. "Americký pivovar prostě touží po sebemenším dílčím úspěchu, protože ve známkoprávním sporu s námi prohrává v zemích celého světa jeden soudní spor za druhým," řekla Lejtnarová.

Známkoprávní spory mezi oběma pivovary vznikly kvůli odbytu známé značky na zahraničních trzích už před desítkami let. Protože ale dnes Budvar exportuje do šedesáti zemí světa, zatímco před deseti lety jen do osmnácti, rozrůstají se. V posledním období je Budějovičtí vyhráli například v Řecku, Portugalsku, Finsku, Dánsku, Švýcarsku, Rakousku či Litvě.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info