Antioxidanty v rýžových otrubách

Prestože je již dlouho známo, že rýžové otruby jsou vynikajícím zdrojem vitaminu a dalších živin, zustávají stále nevyužitým vedlejším produktem loupání rýže. Rýžové otruby obsahují asi 20 % lipidu, podobne jako jiné olejniny, ovšem olej z rýžových otrub (ORO) obsahuje mnohem vetší podíl nezmýdelnitelných lipidu než bežné zdroje rostlinných oleju. Nezmýdelnitelná frakce v ORO obsahuje jedinecný komplex prírodních antioxidantu, z nichž nejvíce pozornosti zasluhují tokoferoly (vitamin E), tokotrienoly a oryzanol, které se používají jako cenná jako aditiva v potravinách, farmaceutických a kosmetických prípravcích. Na obsah antioxidantu v rýžových otrubách má rozhodující vliv odruda a zpusob prumyslového opracování rýže. Bežnou technologií se získávají rýžové otruby z ruzných vrstev zrna jako netrídená masa, a po opracování párou se extrudují do relativne stabilních pelet, z kterých se potom extrahuje olej. Obsah antioxidantu v jednotlivých šaržích pelet se muže znacne lišit. Výzkumy, provádenými na univerzite v Arkansasu bylo zjišteno, že pri trístupnovém loupání rýže se získají frakce s nejvyšší hladinou tokoferolu a tokotrienolu z douhozrnné a strednezrnné rýže pri druhém loupání, zatímco otruby z prvního loupání mají nejvyšší obsah oryzanolu. Rovnež bylo konstatováno, že pri opracování párou a následné extruzi se obsah tokoferolu a tokotrienolu nemení, ovšem množství oryzanolu se snížilo o 26 %.. Otruby z dlouhozrnné rýže mají celkove vyšší obsah tokoferolu, tokotrienolu a oryzanolu než otruby z rýže strednezrnné.

Cereal Chemistry, 77, 2000, c. 5, s. 551-555 (kop)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info