Německo zakázalo kostní moučku

Nemecko zakázalo kostní moucku

Nemecké ministerstvo zemedelství zakázalo veškeré používání kostní moucky v zemi v živocišné výrobe s platností od stredy 29. listopadu. Oznámil to v sobotu státní tajemník ministerstva Martin Wille. Jde o reakci na zjištení prvních dvou prípadu bovinní spongiformní encefalopatie (BSE) u nemeckých krav. Maso ze skotu postiženého touto nemocí je smrtelne nebezpecné pro cloveka. V reakci na krok Nemecka zakázala ceská Státní veterinární správa dovoz masokostní moucky ze všech zemí EU od dnešního dne, tedy pondelí 27. listopadu.

Dovoz a vývoz kostní moucky, vyrábené z poraženého dobytka, bude rovnež zakázán. Shodlo se na tom krizové zasedání odborníku ministerstev zemedelství a zdravotnictví spolkových zemí i ústrední vlády.

Zákaz krmení kostní mouckou platil v Nemecku již od roku 1994 pro skot a ovce. Nyní bude platit pro veškeré hospodárské zvírectvo. Rovnež se uskutecní co nejvetší množství testu na BSE, oznacované jako nemoc šílených krav, ve snaze vystopovat a okamžite podchytit každé ohnisko nákazy již od pocátku.

Evropská unie takové testy zatím predepsala s platností od 1. ledna 2001 pro skot starší 30 mesícu.

V Ceské republice platí zákaz krmení skotu kostní mouckou od roku 1991. V reakci na krok Nemecka zakázala ceská Státní veterinární správa dovoz masokostní moucky ze všech zemí EU od pondelí 27. listopadu. Tím se podle Josefa Holejšovského, ústredního reditele SVS Cesko rozširuje dosavadní zákaz dovozu masokostních moucek z Velké Británie, Francie a Portugalska na ostatní clenské státy Evropské unie. Nadále platí zákaz dovozu masokostní moucky ze Švýcarska.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info