Veterináři varují podvodníky

Státní veterinární správa obviňuje zemědělce, kteří údajně mezi čtyřma očima informovali paní redaktorku Eugenii Línkovou z redakce Zemských novin a Slova o tom, že krmí skot masokostní moučkou z toho, že vážně porušují zákon.

V této souvislosti Státní veterinární správa ČR upozorňuje na nesrovnalosti v tom, co zmíněná paní redaktorka uveřejňuje. V jednom článku (ZN 20.11.) nesprávně uvádí, že jen ve Francii a ČR je zakázáno zkrmovat masokostní moučku skotu, zatímco ve skutečnosti tento zákaz platí kromě naší republiky a Francie ve všech členských státech EU postupně od roku 1988, kdy byl tento zákaz jako první aplikován ve Velké Británii. Poté následovaly další země včetně ČR (ta od roku 1991). V dnešním (22.11.) vydání Slova a ZN uvádí, že „v tuzemsku je dovoleno přidávat do masokostní moučky rozemletou sušinu z hlav skotu“. Toto není z odborného hlediska správné. Z hlav se žádná sušina nevyrábí. Celé hlavy kadáverů, tj. těl mrtvých zvířat, se zpracovávají dohromady při kafilerních parametrech, které odpovídají legislativě EU (133° C, tlaku 3 bary a po dobu 20 minut). A to ne jen od doby, kdy to legislativa EU nařídila, ale od roku 1962, na základě veterinární vyhlášky č. 154 z roku 1961, která nařizovala obdobné parametry (ještě přísnější - teplotu 130-140° C, 3 bary a 30 minut). Takto zpracovaná masokostní moučka se smí dávat pouze do krmných směsí prasatům a drůbeži, tedy druhům hospodářských zvířat, které jsou až dosud považovány za nevnímavé k tomuto onemocnění.

Vzhledem k tomu, že se masokostní moučka vyrábí v asanačních ústavech, může dezinformace o jejím zkrmování skotu poškodit dobré jméno nejen těchto ústavů, které ji smí dodávat jen do mísíren krmiv, ale i dobrou pověst samotných mísíren a zejména samotných zemědělců. Státní veterinární správa je překvapena postupem paní redaktorky Línkové, zejména v porovnání s ostatním tiskem i televizemi, včetně komerčních, kde se snaží objektivně informovat o nemoci šílených krav - BSE a o případných nebezpečích s ní spojených.

Je nutné přiznat správnost údaje o tom, že od 1. října 2000 je v EU nařízeno v kafileriích separátně sbírat tzv. specifický rizikový materiál (lebky skotu včetně očí a mandlí, míchy sleziny a tlustého střeva) a zpracovat jej odděleně na masokostní moučku, která se musí posléze spálit. Je třeba však dodat, že Evropská unie k tomuto opatření přistoupila, protože s výjimkou Finska, Švédska, Německa, Rakouska, Španělska a Itálie, se v ostatních státech EU vyskytlo více nebo méně případů BSE u skotu domácího původu. Naše republika prochází u Evropské komise hodnocením z pohledu geografického rizika BSE a nemá zatím takové hodnocení, které by obdobný postup vyžadovalo.

Je s podivem, jakým způsobem paní redaktorka obviňuje některé zemědělce a zobecňuje na základě několika tzv. důvěrných sdělení, že zkrmují masokostní moučku zvířatům, kterým se zkrmovat nesmí. Státní veterinární správa se domnívá, že zemědělci by si měli uvědomit, co takováto obvinění pro ně mohou znamenat.

Bohužel jako další případ dezinformace, s přimhouřením oka posunu významu, lze uvést, že v rozhovoru pí Eugenii Línkové pro dnešní (22.11.) Slovo, Josef Holejšovský, ústřední ředitel SVS řekl, že „Orgány veterinárního dozoru budou i nadále přísně a důsledně kontrolovat zákaz dovozu z Velké Británie, Švýcarska a nově i z Francie a Portugalska, dále plnění dovozních podmínek a obzvláště se zaměří na dodržování krmných receptur ve směsích pro skot, aby se tak předešlo možným spekulacím o nebezpečí.“ A nikoli, že „Zkontrolujeme, zda se dodržuje zákaz dovozu hovězího masa….“. To mění zcela význam, jakoby veterinární správa do teď nic nekontrolovala. Takovýto způsob informování nešťastným způsobem zpochybňuje dozorovou činnost veterinární správy. Podobně byla posunuta informace o tom, že dosud nebyl zjištěn případ, že by někdo zákaz používání masokostních mouček překračoval, jako že ředitel nebyl schopen říci komu byla udělena pokuta.

Státní veterinární správa vyjadřuje obavy z toho, že omyly a nešťastné formulace v článcích zmíněné paní redaktorky jim v konečném důsledku mohou přinést i škodu, tj. finanční ztrátu.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info