Obchodní řetězce tvrdě tlačí na malé pivovary

Spolupráce se supermarkety vedla k zániku mnoha pivovarů v Německu, říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje

Domácí pivovary nechtějí přistoupit na cenové nabídky obchodních řetězců.

Jitka Šrámková

Plzeň, 23.11. 2000

Odmítavě se stavějí tuzemští výrobci piva k nabídkám obchodních řetězců. V supermarketech by se produkt výrobce prodával pod značkou řetězce. Problémem je ale cena, kterou řetězce za pivo nabízejí. Podle pivovarů se za ni dá pěnivý mok vyrobit jen stěží.

„Pokud na tuto výrobu malý pivovar přistoupí a toto pivo tvoří většinu jeho produkce, je to nejlepší cesta k zániku pivovaru,“ uvedl pro náš list obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Otakar Binder. Podle něj takovýmto způsobem ukončila činnost řada malých pivovarů v Německu.

„Nabídky jsme také dostali, cena za půllitr piva mírně přesahovala tři koruny Pro nás to bylo nepřijatelné především proto, že bychom tímto způsobem snížili hodnotu značky,“ uvedl ředitel pivovaru Bernard a místopředseda Svazu malých nezávislých pivovarů Stanislav Bernard.

„Tato dumpingová piva se v řetězcích prodávají za 2,90 až čtyři koruny,“ doplnil ředitel, podle kterého nabídky řetězců zatím přijalo malé množství malých pivovarů v ČR. „Dostali jsme nabídku ze strany Coop Centra, ale odmítli jsme, další odmítnutý Carrefour nám nabízel za půllitr 2,80 Kč,“ uvedl spolumajitel a jednatel pivovaru Chodovar v Chodové Plané Jiří Plevka a dodal: „Tuto nabídku přijme pouze pivovar v problémech. Pokud se chce podnik rozvíjet, nabídky řetězců neakceptuje.“

„Velké pivovary řetězce s podobnými nabídkami neoslovují, protože tyto podniky už přišly na

to, že výroba levných piv není cestou k prosperitě pivovaru,“ uvedl ředitel Měšťanského pivovaru

Polička Karel Witz, který ze strany řetězců hovoří o vydírání. „Jednou z cest, jak se vyrovnat s náklady, je neplacení spotřební daně,“ uvedl ředitel. „Pokud je pivovar v hluboké ztrátě, je jen krůček k tomu, aby se k této nízké možnosti uchýlil.“

Řetězce se vesměs vyjádřily v tom smyslu, že je věcí toho kterého pivovaru, zda jejich nabídku přijme.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info