Vláda zakázala hovězí maso z Francie a Portugalska

Vláda zakázala hovezí maso z Francie a Portugalska

Ceská republika zakázala od úterka dovoz hovezího masa, skotu, embryí a masokostní moucky z Francie a Portugalska. Podle reditele Státní veterinární správy Josefa Holejšovského, který zákaz vydal, je duvodem opatrení ochrana pred zavlecením nemoci šílených krav (bovinní spongiformní encefalopatie skotu, BSE) do zeme. Holejšovský uvedl, že v Ceské ani Slovenské republice nikdo nemocí BSE, která vzniká po požití masa nemocného skotu, neonemocnel.

Holejšovský zároven odmítl i možnost nakažení spotrebitelu dovezeným masem nebo masem z tuzemského skotu vykrmeného krmnými smesmi s dovezenou masokostní mouckou.

"Zkrmování moucek skotu zakázala Státní veterinární správa již v roce 1991. Následne stanovila vyhláška MZe závazné receptury krmných smesí pro skot a masokostní moucka v nich není," rekl Holejšovský.

Od ledna do zárí letošního roku vyvezla EU do CR celkem 316 tun živého skotu, z toho 4,6 tuny z Francie. Hovezího masa vyvezla unie dohromady 3101 tun, pricemž z Francie nevyvezla žádné maso. Portugalsko v uvedeném období nevyvezlo do CR ani skot ani jeho maso. Kostní moucky bylo do CR dovezeno 31.084 tun. Puvodem z Francie bylo 1403 tun.

Choroba BSE byla poprvé popsána v Británii v listopadu 1986 a o rok pozdeji testy objevily, že prícinou BSE je krmení dobytka mouckou z ovcího masa a kostí. V breznu 1996 dokázali vedci, že BSE je prenosná na cloveka.

Letos bylo ve Francii zjišteno témer sto krav nakažených BSE, zatímco loni jich bylo jen 30. Tento nárust nastal poté, co vláda zacala v cervnu sérii 48.000 testu, které by mely urcit rozšírení BSE mezi asi 21 milióny kusu skotu v zemi.

Nynejší krize kolem BSE zacala ve Francii asi pred mesícem, kdy se zjistilo, že se do distribuce dostalo maso ze stáda, v nemž onemocnela jedna kráva. Postupne psychóza zachvátila celou zemi a vedla mj. k zákazu hovezího v rade školních jídelen. Francouzská vláda také pod tlakem verejného mínení v úterý zakázala používání živocišných moucek ke krmení nejen skotu, ale i prasat, drubeže a ryb.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info