Unie bude společně testovat krávy

Unie bude spolecne testovat krávy

Za otálením boje proti BSE je strach z konkurence

Ministri zemedelství Evropské unie se po vycerpávajícím 16hodinovém maratónu dohodli na povinném testování hovezího dobytka kvuli tzv. nemoci šílených krav (BSE), která je prenosná na lidi. Od 1. ledna príštího roku se testování rozšírí na dobytek starší 30 mesícu a od 1. cervence na veškeré kusy urcené ke konzumaci. "Do budoucna bude unie bojovat proti BSE spolecne," hrde vcera komentoval výsledek francouzský ministr zemedelství Jean Glavany.

Jde o rozhodnutí zásadní, ale otázkou je, zda prišlo vcas. "Problém jsme již snedli," odpovídá skepticky jeden nemecký expert s vysvetlením, že kolem 750 tisíc krav bylo v Evrope již infikováno a vetšinou skoncilo v žaludcích strávníku. "Od poloviny 90. let snedli Britové každý nejméne 50 porcí nakaženého masa," dodává k tomu v týdeníku Der Spiegel lékar Stephen Daeller. Inkubacní doba Creutzfeld-Jacobovy choroby, vyvolaná u cloveka BSE, má "inkubacní dobu 10, 15 a nekdy až 40 let", ríká vedec John Collinge z Londoner Imperial College. Skutecná vlna onemocnení 100 tisíc osob se dá proto ocekávat až v príštích desetiletích. V tomto smyslu prichází dohoda ministru EU vlastne pozde.

Duvodem otálení byla nejednotná zemedelská strategie vuci BSE, vyvolaná zvlášte obavami jednotlivých zemí unie z konkurence. Proto byl výskyt nemoci šílených krav nezrídka utajován, zlehcován a nakonec se rada zemí rozhodla protahovat jednání o spolecném rešení. Takový byl treba postup britské vlády, která ovšem nezabránila EU, aby v roce 1989 prosadila zákaz dovozu hovezího na kontinent. Britští rolníci museli vybít tisícová stáda a konkurence z Francie a dalších evropských zemí, ale i z Argentiny a USA, triumfovala. Nyní je situace obdobná v prípade Francie. Pred mesícem zde vypukla krize BSE. Postupne zemi zachvátila psychóza strachu, která vedla k zákazu hovezího ve školních jídelnách, školkách a nemocnicích. Kvuli obavám z nakažení klesla poptávka po masu o 40 procent. Itálie, která importuje 40 francouzského hovezího, snížila dovozy, podobne i Španelsko a Recko. Rozruch kolem BSE se nevyhnul ani jiným zemím, kde byly dríve odhaleny prípady nakažení. Díky tomu poklesla poptávka v EU po hovezím v prumeru o 5,9 %. Sraženy byly ceny, napríklad ve Francii o 40 %, v Nemecku o 12 %. O slovo se zacala hlásit konkurence, mimo jiné z Argentiny, s nabídkou zdravých stád.

V takové situaci stály zeme unie pred rozhodnutím, zda bud pokracovat v omezených opatreních, ale tím ustupovat tlaku zámorské ci východoevropské konkurence, anebo prijmout financne bolestivý rázný rez všeobecného testování, jenž by uklidnil vydešenou verejnost, a tím podnítil poptávku.

Nakonec se ministri zemedelství shodli v tom, že je nutné najít zdroje na spolufinancování testu BSE, a to i na úrovni unie. Jen v Nemecku prijde testování jedné krávy na sto marek, což vzhledem k poctu kolem 5,4 miliónu kusu, narozených pred rokem 1998, bude v príštích letech stát více než miliardu marek. Francie k tomu vcera slíbila vyplatit 3,24 miliardy franku pestitelum a zpracovatelum masa. Paríž také vyclenila 450 miliónu na pestování olejnin, které nahradí krmivo ze zakázané živocišné smesi. To by ale znamenalo rozšírení ploch, daných dohodou WTO, a možný spor s USA.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info