Peníze z dluhopisů již v prosinci

Nejpozději od 1. prosince letošního roku mohou zemědělci postižení letošním suchem uplatňovat své finanční požadavky na státní podporu v rámci dluhopisů. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval ministr zemědělství Jan Fencl.

Podle ministra již v současné době proběhla "celá procedura schvalování dluhopisů," včetně podpisu prezidenta. Ještě tento týden - v pátek 24. listopadu, by tedy měli zemědělci na územních odborech MZe získat o způsobu čerpání finančních kompenzací "konečnou informaci".

Na státní podporu přitom budou mít nárok pouze ti, kteří mají splněné své závazky vůči státu. Vláda sice podle Fencla diskutovala i o tom, že zemědělci postižení letošním suchem se v platební neschopnosti neocitli svou vinou a pomoc by se mohla týkat i jich, ale nakonec se pro podmínku vyrovnat své závazky vůči státu pro všechny rozhodla jednoznačně. "Kdybychom to oficielně prolomili, tak se už nikde nezastavíme," komentoval tuto skutečnost ministr.

V praxi to znamená, že žadatelé o kompenzace musí mít zaplaceno zdravotní a sociální pojištění a nesmí naopak nic dlužit PGRLF, SFTR a PF. "Kdo má domluven splátkový kalendář, ten se za dlužníka nepovažuje," upřesnil Fencl.

Zmíněná potvrzení by se měli zemědělci obstarat v období od 24. do 30. listopadu. Nejpozději 30. 11. totiž bude podle ministra Fencla ve sbírce zákonů zveřejněno nařízení vlády, na jehož základě již bude možné kompenzace reálně čerpat.

Ministr dnes také informoval o tom, že kromě již vyplacených 200 milionů korun ze zdrojů MZe na zaorávky a porosty poškození z více než 70 procent našel resort ve své kapitole další zdroje v objemu 150 milionů korun. "Tyto prostředky budou poukázány zemědělcům jako další záloha na zaorávky a nejvíce poškozené porosty," konstatoval ministr.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info