Tržby v maloobchodě do září vzrostly meziročně o 4,9 pct

Tržby v maloobchodě se v září meziročně zvýšily ve stálých cenách o 2,5 procenta. Proti srpnu, kdy bylo tempo růstu podle revidovaných údajů 5,5 procenta, se tak v září růst zpomalil, přičemž toto zpomalení částečně ovlivnil i o dva dny nižší fond pracovní doby proti září 1999. Od počátku roku tržby v maloobchodě vzrostly ve srovnání se stejným loňským obdobím o 4,9 procenta. Údaje Českého statistického úřadu poskytl jeho tiskový mluvčí Ladislav Pištora.

V pohostinství a ubytování v září růst tržeb pokračoval, tržby se zvýšily o devět procent. V dopravě ve srovnání se stejným měsícem minulého roku byly vyšší o 6,1 procenta a ve spojích vzrostly meziročně o 14,2 procenta ve stálých cenách.

Tržby v maloobchodě (včetně prodeje a oprav motorových vozidel a prodeje pohonných hmot), které v září proti stejnému měsíci loňského roku vzrostly ve stálých cenách o 2,5 procenta, ovlivnily především nižší tržby za prodej a opravy motorových vozidel, které klesly dokonce pod úroveň loňského roku. U ostatních sortimentních skupin prodejen se v září podařilo překročit loňské tržby, s výjimkou objemově nevýznamného zásilkového a stánkového prodeje. Mimořádně vysoké byly tržby za prodej textilu a obuvi (index 108,1). Proti předchozím měsícům se snížilo tempo růstu prodeje nábytku a ostatních zařízení pro domácnost. ČSÚ uvádí index 101,6.

V pohostinství a ubytování pokračoval v září růst tržeb, a to v ubytovacích i stravovacích zařízeních s výjimkou kempů a jiných přechodných forem ubytování (index 96,8). Vyššího růstu proti předchozímu měsíci dosáhly podle ČSÚ malé hotely a penziony, ne však podniky s více zaměstnanci.

V průběhu tří čtvrtletí letošního roku se tržby v tomto odvětví ve srovnání s loňským srovnatelným obdobím zvýšily o 4,9 procenta. Ke zvýšení tržeb došlo ve středních a velkých podnicích, tržby malých podniků se v podstatě nezměnily.

V dopravě v porovnání s předchozím měsícem pokleslo tempo růstu v silniční dopravě a ve vedlejší a pomocné činnosti v dopravě. Vykázané tržby v železniční dopravě se meziročně snížily o 11,3 procenta, i když vlastní tvorba přepravních výkonů byla v září zhruba na stejné úrovni jako loni. Proti srpnovým výsledkům se naopak prosadily růstové tendence v letecké dopravě, zejména na pravidelných linkách.

Za tři čtvrtletí vzrostly tržby v dopravě o 8,0 procenta.

K růstu tržeb ve spojích podle ČSÚ přispěl trvalý rozvoj moderních telekomunikačních služeb, celkovému zpomalení tempa růstu však nezabránil. Tržby poštovních služeb zůstaly na úrovni stejného období minulého roku.

Za tři čtvrtletí se ve spojích zvýšily tržby o 20,8 procenta, z toho v telekomunikačních službách o 24,6 procenta.

V odvětví zpracování dat se tržby ve stálých cenách v září meziročně zvýšily o 2,9 procenta. Tempo růstu se v porovnání se srpnovými výsledky zpomalilo v důsledku nižších tržeb za poradenství a tvorbu software. V podnicích poskytujících služby převážně pro podniky po několika měsících relativně příznivého vývoje tržby stagnovaly (index 100,1). Zářijové tempo růstu bylo zatím nejnižší od počátku letošního roku. Relativně stabilní růst si zachovaly pouze bezpečnostní a úklidové služby. Po srpnovém mírném oživení se tržby v odvětví ostatních služeb převážně osobního charakteru v září opět meziročně snížily, a to téměř o devět procent. Takto výrazný pokles byl v letošním roce zaznamenán naposledy v dubnu.

V období od počátku roku se tržby ve zpracování dat v průměru zvýšily o 5,3 procenta, vývoj v jednotlivých měsících byl však velice nerovnoměrný. Ve službách převážně pro podniky se tržby zvýšily o 4,7 procenta. Nejvyšší růst v tomto období vykázala reklama, přestože i zde došlo ve třetím čtvrtletí k poklesu tempa růstu. V ostatních službách se tržby snížily o 3,6 procenta. Klesající tendence v tomto odvětví přetrvává již druhý rok, poznamenává ČSÚ.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info