Evropská komise navrhuje zkušební testy na BSE

Evropská komise včera sdělila, že navrhne členským státům EU, aby provedly testy na bovinní spongiformní encefalopatii (BSE) u všech kusů hovězího dobytka "nad určitou věkovou hranici".

Evropská komise včera sdělila, že navrhne členským státům EU, aby provedly testy na bovinní spongiformní encefalopatii (BSE) u všech kusů hovězího dobytka "nad určitou věkovou hranici". Smyslem je zastavit paniku a obnovit důvěru spotřebitelů v hovězí maso. Komisaři David Byrne (ochrana spotřebitelů) a Franz Fischler (zemědělství) ve společném prohlášení uvedli, že program testů projedná zítra Stálý veterinární výbor EU a 20. listopadu se jím budou zabývat ministři zemědělství "patnáctky". Nesdělili, kolik by stála jeho realizace, ani kolika kusů dobytka by se týkal.

Podle sdělení komise by šlo o novou generaci testů, jež by se prováděly na živých zvířatech; dosavadní zkoušky se dělají jen ze vzorků mozku uhynulých zvířat. Návrh znamená podstatné rozšíření dříve schváleného projektu testování, který se má od 1. ledna 2001 týkat zhruba

170 000 dobytčat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info