Vzteklina na Rychnovsku ohrožuje i domácí zvířata

Vysokobřezí jalovici nakaženou vzteklinou museli utratit minulý týden v Prorubkách na Rychnovsku. Nebezpečná nákaza se tak už nešíří pouze mezi liškami, ale nakažena mohou být i domácí zvířata. Tím se zvyšuje i riziko nákazy u lidí.

Vzteklina se na Rychnovsku objevila znovu po šesti letech a i pro odborníky je záhadou, kde se tady vzala. Rychnovsko je nyní na prvním místě ve výskytu vztekliny v republice. Nemoc tady byla prokázaná od poloviny července u čtyř desítek ulovených lišek. Veterinární správa už vyhlásila dvě desítky ohnisek této nákazy. "Jalovice v Prorubkách byla na pastvině a do kravína ji ošetřovatelé dali před otelením. Zvíře kolem sebe mlátilo rohy a nežralo," řekl k příznakům vztekliny ředitel Okresní veterinární správy v Rychnově nad Kněžnou Josef Jansa.

Dále upozornil, že kvůli podezření z nákazy utratili i tele v Tutlekách. Protože s nakaženými zvířaty přišlo do styku větší množství lidí, doporučili lékaři a hygienici jejich léčbu v antirabickém centru na infekčním oddělení Všeobecné nemocnice v Náchodě.

"Nyní je u nás hospitalizováno deset lidí a zřejmě budou přicházet další, protože se vzteklina dostává od lišek k domácím zvířatům. Kromě ošetřovatelů z kravínů jsme tady měli minulý týden dva pacienty ze Skuhrova nad Bělou, kteří přišli doma do kontaktu s prokazatelně vzteklým jezevčíkem," řekla Eva Hanková, lékařka náchodského antirabického centra. Pacienti jsou v nemocnici při týdenním pobytu očkováni třemi dávkami vakcíny, další tři pak dostanou v následujících třech měsících už ambulantně.

"Lidé by měli být hlavně opatrní a nehladit neznámá zvířata. Člověka nevyšetřujeme zda má příznaky vztekliny. Pokud by se totiž objevily, bylo by už pozdě. Očkujeme člověka, který měl prokázaný kontakt se zvířetem nakaženým vzteklinou, nebo s poraněným zvířetem, u kterého vzteklina nebyla ještě vyloučena. Hospitalizováni jsou tedy občas i lidé pokousaní domácím pejskem, který utekl svému pánovi. Očkovací látky máme dostatek," dodala Eva Hanková.

Vzteklina se na Rychnovsku objevila znovu po šesti letech a i pro odborníky je záhadou, kde se tady vzala. "V poslední době není hlášen žádný výskyt ve stokilometrovém pásmu v Polsku ani v okruhu osmdesáti kilometrů u nás," podotkl Josef Jansa. Veterináři se zřejmě budou na Rychnovsku s nákazou ještě nějaký čas potýkat. I když tady myslivci v říjnu položili tisíce vakcín proti vzteklině, na nakažené lišky už to nemá vliv, ty stejně uhynou.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info