Nejmodernější masokombináty jsou revitalizovány

Po útlumu těžby v ostravském a mosteckém regionu klesá zaměstnanost i v masném průmyslu. Na martinovských jatkách přijde v dohledné době o místo přes třistapadesát lidí. V moderním provozu mostecké řeznické firmy Bilbo nebude práce pro desítky zaměstnanců. Obě firmy procházejí revitalizací a zeštíhlují se. Nad Masokombinátem - Martinov v Ostravě převzala v uplynulém měsíci kontrolu společnost Prospective Solution, když majoritní vlastníci prodali své akcie. "Snahou nových majitelů masokombinátu je vyrovnat dluh 800 milionů korun", řekla tisková mluvčí firmy Eva Kijonková. Asi 400 milionů dluží zemědělcům.

Velkým odběratelem zboží byla mimo dalších řetězců i společnost Makro. "Masokombináty mezi sebou soupeřily o její přízeň co nejnižšími cenami. I celý měsíc na takovém prodeji dodavatel prodělával," konstatovala Kijonková.

Dále tvrdí, že martinovský výrobce se neuměl vyrovnat s příliš vysokými náklady na produkci a příliš nízkými cenami hotových výrobků. Proto se výrobní sortiment sníží na polovinu a firma bude vyrábět jen to co je pro ni rentabilní. Z tisícovky zaměstnanců už sto odchází a dalších více než dvě stě ztratí zaměstnání později.

"Nanejvýš do dvou let by masokombinát Martinov měl ukončit revitalizaci. Pak bude firma připravena k prodeji," konstatovala Kijonková. Potvrdila zájem zahraničních společností.

Revitalizace čeká i řeznickou firmu Bilbo s většinovým podílem Mostecké uhelné společnosti. Její mluvčí Matěj Štětka prohlásil, že podnik se musí očistit od neproduktivní výroby.

Úkolem nového vedení firmy je připravit ji na prodej. "Požadujeme, aby budoucí vlastník zachoval v Bilbu Most masnou výrobu," konstatoval Štětka.

Oba masokombináty, které se snaží zachránit před bankrotem, mají jedno společné: Patří mezi nejmodernější v České republice. Získaly již dříve oprávnění k vývozu do Evropské unie.

SLOVO 14.11.2000

ÚVTIP Nitra

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info