Využití chitinu u polních plodin

Prídavek chitinu do pudy se ukazuje jako možnost zlepšit pudní úrodnost a zároven zdravotní stav rady polních plodin. Chitin patrí spolu s celulózou k nejrozšírenejším prírodním polymerum. Poslední výzkumy ukazují, že prídavek chitinu do pudy muže být spojen jak se zlepšením pudní úrodnosti, tak s omezením negativního úcinku nekterých pudních chorob a škudcu. Produkt na bázi schránek korýšu zvýšil napr. hmotnost pekingského zelí v cerstvém stavu ve srovnání s využitím kapalného hnojiva. Rovnež pocet fytofágních cystotvorných hádátek u obilovin (Heterodera avenae, Tylenchulus semipenetrans), popr. u sóji (H. glycine) byl nižší po prídavku chitinu do pudy. V nádobových pokusech vedla aplikace hnojiva na bázi chitinu k nižšímu výskytu škod pusobených houbou Rhizoctonia solani nebo redukci poctu larev kvetilky zelné v koštálovinách. Predpokládá se pritom, že pusobení chitinu je neprímé - jde o vliv na mikroorganismy, které se v pude prirozene vyskytují. Prídavek chitinu do pudy tedy nehubí prímo škudce, ale stimuluje vývoj chitinolytické mikroflóry, která parazituje na škodlivých pudních organismech obsahujících chitin. Toto využití chitinu má tedy radu predností - zužitkování odpadního produktu, jako potenciální zdroj dusíku apod. - pricemž neškodí životnímu prostredí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info