Využití chitinu u polních plodin

Přídavek chitinu do půdy se ukazuje jako možnost zlepšit půdní úrodnost a zároveň zdravotní stav řady polních plodin. Chitin patří spolu s celulózou k nejrozšířenějším přírodním polymerům. Poslední výzkumy ukazují, že přídavek chitinu do půdy může být spojen jak se zlepšením půdní úrodnosti, tak s omezením negativního účinku některých půdních chorob a škůdců. Produkt na bázi schránek korýšů zvýšil např. hmotnost pekingského zelí v čerstvém stavu ve srovnání s využitím kapalného hnojiva. Rovněž počet fytofágních cystotvorných háďátek u obilovin (Heterodera avenae, Tylenchulus semipenetrans), popř. u sóji (H. glycine) byl nižší po přídavku chitinu do půdy. V nádobových pokusech vedla aplikace hnojiva na bázi chitinu k nižšímu výskytu škod působených houbou Rhizoctonia solani nebo redukci počtu larev květilky zelné v košťálovinách. Předpokládá se přitom, že působení chitinu je nepřímé - jde o vliv na mikroorganismy, které se v půdě přirozeně vyskytují. Přídavek chitinu do půdy tedy nehubí přímo škůdce, ale stimuluje vývoj chitinolytické mikroflóry, která parazituje na škodlivých půdních organismech obsahujících chitin. Toto využití chitinu má tedy řadu předností - zužitkování odpadního produktu, jako potenciální zdroj dusíku apod. - přičemž neškodí životnímu prostředí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info