Premiér podporuje pokračování ztrátové těžby

Ztrátová těžba uranu v dole státního podniku Diamo Dolní Rožínka na Českomoravské vrchovině bude nejspíš pokračovat další dva roky po plánovaném útlumu, tedy až do roku 2003. Návrh ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra má podporu premiéra Miloše Zemana. Udržení uranového dolu v provozu zabrání nárůstu nezaměstnanosti v regionu až na dvojnásobek.

O ukončení těžby v roce 2001 rozhodla vláda již dříve. Tehdy se ministr Grégr snažil prosadit odložení útlumu. Při současném druhém pokusu má ale mnohem větší šanci na úspěch. Kabinet bude o dalším osudu těžby uranu rozhodovat ve středu.

Premiér argumentuje tím, že těžba v Dolní Rožínce dává práci více než dvanácti stům lidí. Ti by v regionu po propuštění těžko našli jiné zaměstnání. "Kdyby došlo k okamžitému zastavení těžby, pak by se hrozivá šestnáctiprocentní nezaměstnanost v mikroregionu zdvojnásobila," uvedl premiér.

"Je to jenom oddalování řešení problému. Navíc ekonomika těžby není právě výhodná," řekl Kužvart. Náklady na získání kilogramu uranu v Dolní Rožínce převyšují 1500 korun. Cena uranu na světovém trhu je ovšem o více než o třetinu nižší. Již dříve elektrárenská společnost ČEZ informovala, že bude český uran nakupovat za světové ceny.

Podřízení ministra životního prostředí přesto Kužvartovi doporučili, aby podporu prodloužení těžby uranu zvážil. "Bylo by vhodné prodloužení útlumu těžby na dole v Dolní Rožínce a její ukončení až k 1. lednu 2004 vážně posoudit. Zejména z toho důvodu, že celá řada poslanců bude tento záměr podporovat a podle dopisu poslance Karla Černého (za ČSSD - pozn. autora) i předseda vlády Miloš Zeman," je napsáno ve stanovisku pro Kužvarta, které schválila jeho náměstkyně Eva Tylová.

Těžit se má do úrovně čtyřiadvacátého patra dolu, tedy do hloubky 1200 metrů. Tak lze získat 640 tun uranu. "Nelze zahajovat otevírání nových pater. Jde o dotěžení dosavadních zásob," zdůraznil Zeman.

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje, aby peníze plánované na útlum v Dolní Rožínce byly přesunuty na zahlazování následků chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info