Zpráva EU: Více než polovina jehličnanů je poničených

Přestože od konce osmdesátých let došlo na našem území k výraznému zlepšení imisní situace, lesní porosty se obnovují jen pomalu.

Stav lesů v České republice patří k nejhorším v Evropě, hůře je na tom již jen Ukrajina. V loňském roce bylo na našem území zdravých pouze 11,7 procenta jehličnatých stromů, stav 37,9 procenta stromů byl varující a 50,4 procenta jehličnanů se řadilo mezi poškozené. Vyplývá to z pravidelné zprávy o stavu lesů v Evropě, kterou společně vydává Evropská komise a Hospodářská komise OSN pro Evropu.

Tuzemští lesníci a ekologové však zpravidla po zveřejnění hodnotící zprávy poukazují na rozdílný vývoj odstraňování zátěže lesních porostů. Zdraví českých lesů bylo v Evropě jednoznačně nejhorší na konci osmdesátých let, a to kvůli koncentraci uhelných elektráren v severních Čechách (tzv. černému trojúhelníku). Od té doby došlo k výraznému zlepšení imisní situace. Například podle Petra Horáčka z České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj již černý trojúhelník neexistuje. Přesto se lesy v Krušných horách jen velmi těžko obnovují kvůli koncentraci imisních látek v půdě.

Zdraví stromů je ve zprávě Evropské komise určováno podle stavu jejich korun. Pokud zkoumané stromy neztratily téměř žádné jehličí či listy, pak jsou klasifikovány jako "zdravé". Takových stromů je v celé Evropě 36 procent. Stav 41 procent evropských lesů je "varující" a 23 procent jich je "poškozených", to znamená, že koruny stromů jsou opadané z více než 25 procent.

Podle zprávy žádné celkové zlepšení životaschopnosti lesů v Evropě nenastalo, i když "mezi jednotlivými oblastmi jsou obrovské rozdíly ve vývoji". Stav lesů je tradičně dobrý v severských státech. Naopak největší počet nemocných stromů mají Ukrajina, ČR a Bulharsko.

EU a OSN společně monitorují stav lesů již 14 let. I když se během tohoto období značně snížily emise síry, podle zprávy není tento stav stále ještě dostačující.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info