Myslivecký den v Mimoni

Mimoňská divize Vojenských lesů a statků, s. p. (VLS), pořádá každý rok myslivecký den, v rámci kterého probíhá přehlídka trofejí zvěře ulovené v režijní honitbě Ralsko v předchozím mysliveckém období, střelecká soutěž a další doprovodný program. Tradičním místem konání této akce je Skelná Huť nedaleko Mimoně. V letošním roce připadl termín na sobotu 17. června.

Organizace “Vojenské lesy a statky Mimoň” vznikla postupným procesem, který souvisel s vytvářením a stabilizací vojenského výcvikového tábora, později vojenského výcvikového prostoru (VVP). K vojenským dvorům, které armáda vlastnila již od první republiky, se po druhé světové válce přičleňovaly okolní lesní a zemědělské pozemky získané převody lesů pod vojenskou správu, konfiskací majetku soukromých vlastníků atd. Rok 1947 lze považovat za rok vzniku. V šedesátých letech organizace převzala pozemky neprosperujících zemědělských družstev. Dalšími významnými mezníky byl rozvoj uranových dolů v oblasti Hamru a Stráže p. R., obsazení prostoru Sovětskou armádou v roce 1968, ukončení jejího odsunu v roce 1991, usnesení vlády ČSFR o zrušení VVP Mimoň, restituce majetku a privatizace zemědělského a zčásti i ostatního majetku.

V současnosti je výměra území v působnosti VLS 24.956 ha, z toho mají VLS v právu hospodaření 21.173 ha lesní půdy a 241 ha vodních ploch. Organizačně je území VLS rozděleno do 4 lesních správ (Hradčany, Břehyně, Dolní Krupá, Hamr), z nichž některé spravují odloučené lesní celky. Většina lesů obhospodařovaných VLS Mimoň spadá do lesní oblasti 18 - Severočeská pískovcová plošina, z hospodářských souborů převažují přirozená borová stanoviště (66 %) a kyselá stanoviště středních poloh (28 %).

Myslivost se řadí k důležitým složkám hospodářské činnosti i zdrojům finančních příjmů, které se získávají prodejí zvěřiny a poplatkových odstřelů trofejové i holé zvěře. Mezi hlavní druhy zvěře chované v honitbě Ralsko patří jelen evropský, daněk skvrnitý, muflon, srnec obecný. Nejsilnější trofej jelena - 216 b. CIC - pochází z roku 1991, muflon s nejsilnější trofejí (221 b. CIC) byl uloven v roce 1995. Trofeje daňčí a srnčí zvěře zatím dosáhly na stříbrné medaile. V roce 1978 byla k chovu daňčí a mufloní zvěře zřízena obora Velký Dub o výměře 534 ha. Zdejší chov se úspěšně rozvíjí a jeho výsledkem je řada kvalitních medailových trofejí.

V lovecké sezóně 1999 bylo uloveno celkem 232 kusů jelení zvěře (z toho 65 jelenů), 457 kusů daňčí zvěře (90 daňků), 161 kusů mufloní zvěře (47 muflonů), 128 kusů srnčí zvěře (80 srnců) a 422 divočáků (9 kňourů). Již třetím rokem probíhá zvýšený odstřel daňčí zvěře v důsledku škod na lesních a zemědělských kulturách. Ke značným škodám v zemědělství přispívají rovněž vysoké stavy černé zvěře. U jelení zvěře je odstřel v posledních letech stabilní. V uplynulé lovecké sezóně se vzhledem k teplému počasí v období jelení říje nepodařilo získat silnější trofej blížící se hranici 200 b. CIC. Nejsilnější jelení trofej měla bodovou hodnotu 191,79 b. CIC (věk jelena 9 let). Řada jelenů byla ulovena mimo hranice režijní honitby, a to v souvislosti s migrací zvěře do sousedních honiteb na počátku zimního období. Mezi muflony získala prvenství trofej se 196,60 b. CIC (věk muflona 5 let), nejsilnější ulovený daněk nosil paroží ohodnocené 190,18 b. CIC a jeho věk v době ulovení odhadla komise pro hodnocení na 5 let.

Jako dodatečné ohlédnutí za výstavou Natura Viva 2000 mohli návštěvníci zhlédnout panel s kolekcí zlatých a stříbrných trofejí vystavených na této přehlídce.

Kromě přehlídky trofejí probíhala na přilehlé střelnici soutěž ve střelbě v loveckém kole a na lišku a divočáka na průseku. Ve střelecké soutěži, které se zúčastnilo osm družstev, získalo prvenství družstvo LS Dolní Krupá ve složení Kolomazník, Pospíšil a Zikmund se ziskem 547 b., druzí skončili střelci družstva D. Mimoň (Ing. Flíček, Ing. Janota, Ing. Valapka - 517 b.) a na třetí příčce se umístilo družstvo LS Břehyně (Rokos, Třešňák, Vaníček st. - 435 b.). Mezi jednotlivci byl nejlepším střelcem Kolomazník s 215 b. před Ing. Flíčkem, který získal 201 b. Třetím nejlepším byl střelec Malý (družstvo SDS), který nastřílel 187 b.

Z automobilů nejrůznějších poznávacích značek, které stály podél příjezdové silnice do Skelné Hutě a zaplnily přilehlé parkoviště, bylo patrné, že akce má již tradici a získala oblibu nejen místních obyvatel. Kromě trofejí vystavených na panelech přímo pod širým nebem, se návštěvníci mohli občerstvit v několika přistavených stáncích nebo si vybrat z nabídky několika stánků firem obchodujících s potřebami pro myslivce a přátele přírody. Zajímavá byla rovněž soutěž v práci s motorovou pilou, kterou ve spolupráci s pořadateli zorganizovala firma Husqvarna. A protože i počasí přálo, byl to takový příjemný myslivecký den.

Při tvorbě textu bylo použito katalogu trofejí z přehlídky ve Skelné Huti dne 17. 6. 2000 a publikace “Vojenské lesy a statky - 70 let”, vydané v roce 1998.

Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info