Zemědělci založili olejnářské odbytové družstvo

Zemedelci založili olejnárské odbytové družstvo

V pondelí 17. cervence bylo ustaveno odbytové družstvo AGROOIL, zamerené prevážne na repku, slunecnici a mák. AGRIS o tom dnes informoval predseda Svazu zemedelských družstev a spolecností (SZDS) Miroslav Jirovský.

"Duvodem stavení byly pretrvávající nekorektní obchodní podmínky na ceském trhu. Ceští zpracovatelé dosahují rentability pri zpracování repky ve výši 10 až 25 procent (vcetne výrobcu MERO a bionafty), kdežto ceští zemedelci prodávají surovinu pro tuto ziskovou výrobu pouze na úrovni nákladu. Za uplynulých sedm let, predevším v dusledku obchodních vývozních licencí prodávali ceští zemedelci repku až o 2500 korun na jednu tunu levneji než byla cena svetová - celkove tak ztratili na tržbách více než deset miliard korun," uvádí se v oduvodnení existence AGROOILu.

Snahou odbytového družstva bude podle Jirovského vytvorit na trhu takové podmínky, aby byla domácí prumerná cena na úrovni ceny svetové, a pro domácí odberatele vyšší. "Cena dovážené repky je totiž o více než 60 procent vyšší než cena svetová," konstatoval Jirovský.

Predsedou odbytového družstva je Zdenek Toufar ze ZD Moravan Prostejov, místopredsedou Josef Kobler - Družstvo NOVA, okres Benešov. Adresa družstva je totožná s adresou SZDS - cili Praha 1, Hybernská 38. Zájemci o bližší informace a o clenství se mohou obrátit na Václava Kmonícka, telefon 02/ 2422 6044.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info