Peníze na kancelář ČR v Bruselu zatím nejsou

Peníze na kancelár CR v Bruselu zatím nejsou

Ministerstvo zemedelství CR (MZe) dosud neví, z ceho financovat zrízení nevládní kanceláre pro trvalou prítomnost zástupcu zemedelských organizací v Bruselu. Na dnešní tiskové konferenci venované záverum semináre nevládních organizací v Bruselu ve dnech 10. až 12. cervence, to rekl tajemník Asociace soukromého zemedelství CR (ASZ) a úcastník uvedeného semináre Michal Pospíšil.

"Delegace ASZ byla vcera u ministra zemedelství, a pan ministr nám rekl, že tuto myšlenku podporí, ale že zatím není systém, jak takovou aktivitu z ceských zdroju profinancovat," konstatoval Pospíšil.

Na potrebe zrízení takové kanceláre se pritom shoduje celá zemedelská verejnost. Podle prezidenta Agrární komory CR Václava Hlavácka je ovšem její zrízení velmi nákladné, "rádove v desítkách milionu korun". "Nemám proto predstavu budování nejaké gigantické reprezentace, spíše se prikláním k úspornejší variante s maximálním efektem," rekl Hlavácek. Pospíšil nicméne upresnil, že pronájem kanceláre o rozmerech zhruba deseti metru ctverecních + plat príslušného pracovníka by CR vyšly rocne asi na pet milionu korun.

V Bruselu pusobí v zájmu nevládních organizací v soucasné dobe pouze Karel Matoušek, který na vedlejší pracovní pomer dodává informace pro Svaz zemedelských družstev a spolecností. "Je to ale naprosto nedostatecné," zduraznil šéf SZDS Miroslav Jirovský.

Problém je ovšem také na ceské strane. "Nejvetším problémem bude najít dostatecne odborne zdatné a jazykove vybavené lidi, kterí by mohli v takové kancelári v Bruselu pracovat," konstatoval prezident AK Václav Hlavácek.

Má pravdu. Ze ctyrclenné delegace CR, která se mezinárodního semináre v Bruselu zúcastnila, disponuje potrebnými jazykovými znalostmi pouze tajemník ASZ Pospíšil.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info