Jirovský:EU počítá do r.2006 se vstupem nových zemí

Jirovský: Unie pocítá do roku 2006 se vstupem nových zemí

V oblasti príjmu pocítá Evropská unie do roku 2006 se vstupem takzvané Lucemburské skupiny, ve které je i CR, do evropských struktur. Uvedl to na dnešní tiskové konferenci nevládních zemedelských organizací, jejichž zástupci se zúcastnili semináre PHARE v Bruselu ve dnech 10. až 12. cervence, predseda Svazu zemedelských družstev a spolecností Miroslav Jirovský.

V rozpoctu Unie se smerem ke kandidátským zemím pocítá podle jeho slov i s výdaji, i když ne formou prímých plateb, ale formou strukturálních fondu. Jirovský také pripomnel, že podle komisare EU pro pridružení Guntera Verheugena bude samotná EU na vstup nových clenu pripravena již v roce 2002.

"Duležité je, že EU pristupuje na takzvaný systém fregaty, cili že nebude poškozovat ty, kterí ješte nebudou pripraveni," zduraznil Jirovský. To znamená, že EU bude vyjednávat s každou kandidátskou zemí zvlášt. "Zvyšuje se role individuálních zásluh jednotlivých zemí," komentoval postoj EU Jirovský.

Podle jeho slov si EU uvedomuje, že na vstup kandidátských zemí nemá neomezený cas. "Otázka jejich vstupu je otázkou duveryhodnosti EU," pripomnel Jirovský.

Jak dále informoval, posunem v prístupu EU je skutecnost, že Unie již netrvá na referencním období pro stanovení výchozích zemedelských parametru pro pristupující zeme 1995 až 1999, ale že si každá zeme muže vybrat tri libovolné, z jejího pohledu optimální rocníky. "Referencní období 1995 až 1999 je nyní pouze navrženo k diskusi," konstatoval Jirovský. Upozornil pri té príležitost, že CR uzavrela s EU nejhorší asociacní dohodu ze zemí strední a východní Evropy. Její zmena je podle Jirovského na základe vyjádrení komisare EU pro zemedelství Franze Fischlera možná.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info