Tržby v maloobchodě se zvýšily o 8,4 %

Tržby v maloobchodě se v květnu zvýšily ve stálých cenách ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o 8,4 procenta. Od počátku roku vzrostly tržby v maloobchodě ve stálých cenách proti loňskému stejnému období o 6,1 procenta, v běžných cenách růst činil 9,2 procenta. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu, které dnes ČTK poskytl tiskový mluvčí úřadu Ladislav Pištora.

V pohostinství a ubytování pokračoval i v květnu meziroční růst tržeb, kde se tržby proti loňskému květnu zvýšily ve stálých cenách o 4,2 procenta. V dopravě stouply květnové tržby ve stálých cenách meziročně o 17,4 procenta, přičemž loňská úroveň tržeb byla překročena ve všech dopravních oborech s výjimkou říční dopravy.

V květnu pokračoval také meziroční růst tržeb ve stálých cenách ve spojích, kde tržby vzrostly o 21,2 procenta, z toho v telekomunikačních službách o 25,4 procenta.

V odvětví zpracování dat se podle ČSÚ tržby v květnu meziročně zvýšily o 11,7 procenta. Rovněž v odvětví služeb převážně pro podniky květnový růst tržeb o 4,1 procenta nepotvrdil tendenci poklesu z předchozího měsíce. V odvětví ostatních služeb převážně osobního charakteru přetrvával v květnu pokles tržeb ve stálých cenách, jeho dynamika se však v porovnání s výsledky z předchozích dvou měsíců zmírnila.

V květnu se zvýšily tržby za prodej a opravy motorových vozidel o 11,6 procenta, prodej pohonných hmot se v běžných cenách zvýšil o 33,2 procenta, ve stálých cenách o pět procent.

Pokračoval růst tržeb prodejen se smíšeným zbožím s převahou potravin, a to o 9,1 procenta, v ostatních smíšených prodejnách dokonce o 13,9 procenta. Zvýšení tržeb ve specializovaných potravinářských prodejnách o 10,5 procenta souviselo s vyšší spotřebou nápojů v mimořádně horkých dnech.

Ve všech rozhodujících sortimentních typech specializovaných nepotravinářských prodejen byly tržby vyšší než v loňském květnu. Za prodej textilu, oděvů a obuvi se utržilo o 1,7 procenta více, za elektrické spotřebiče a další zařízením pro domácnost a kutily o 5,1 procenta více a poprvé v letošním roce se zvýšily tržby za farmaceutické a kosmetické zboží o 4,8 procenta.

Za pět měsíců letošního roku se zvýšily pohostinství a ubytování ve srovnání se stejným loňským obdobím ve stálých cenách o 3,3 procenta, v běžných cenách o 5,6 procenta.

Výrazný přírůstek květnových tržeb v železniční dopravě byl vyvolán nejen pokračujícím růstem přepravní činnosti (v tkm výkonech o více než šest procent), ale i zahrnutím některých položek za realizovanou nákladní mezinárodní přepravu z minulých měsíců letošního roku. Stabilní vysoké tempo růstu si udržuje letecká doprava, kterou bylo podle ČSÚ přepraveno o čtvrtinu více cestujících než v květnu minulého roku. Na růstu tržeb ve vedlejší a pomocné činnosti v dopravě se podílely zejména vyšší tržby cestovních kanceláří a podniků, které zprostředkovávají přepravu nákladů.

Za leden až květen vzrostly v dopravě tržby ve stálých cenách meziročně o 10,5 procenta, růst se týkal všech významných dopravních oborů.

Tržby za služby spojené s provozem výpočetní techniky mají nepravidelný charakter, květnový růst tak do jisté míry kompenzoval stagnaci či mírný pokles, který zaznamenal v předchozích dvou měsících. To platí pro programátorské a poradenské služby (index 108,3), které jsou objemově nejvýznamnější částí celého odvětví, ale také pro opravy kancelářské techniky (index 120,9). Služby zpracování dat a správy databank naopak zaznamenaly v květnu zpomalení tempa růstu, přesto meziročně vzrostly o 11,9 procenta. Od počátku roku se tržby ve stálých cenách zvýšily o 5,7 procenta. Meziroční růst byl vykázán ve všech odvětvích.

Jak ČSÚ dále uvádí, v odvětví služeb převážně pro podniky květnový růst tržeb o 4,1 procenta nepotvrdil tendenci poklesu z předchozího měsíce. Nejvýraznější meziroční růst tržeb již tradičně vykázaly reklamní služby (index 111,0). Relativně vysoká tempa růstu reklamy dosahovaná v letošním roce jsou mimo jiné výsledkem nízké základny předchozího roku. Tržby za právní, daňové, účetní a podnikatelské poradenství vzrostly o 1,1 procenta, tržby za projektové, inženýrské a architektonické služby o 1,7 procenta.

V odvětví ostatních služeb převážně osobního charakteru se opakoval pokles tržeb z předchozího měsíce, jeho dynamika se však zmírnila. Meziročně se tržby ve stálých cenách snížily o 2,6 procenta. Pokles tržeb byl zaznamenán jak v prádelnách a čistírnách (index 97,9), tak i v kadeřnických, kosmetických, pohřebních a pod. osobních službách (index 97,0).

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info