Výrobci zdražují, inflace poroste

Nejvíce zvyšují ceny zemedelci, kterí chtejí dorovnat ztráty z pocátku roku

Ropa se negativne promítá do cen v celé produkcní sfére. Obchodníci však budou muset rychle reagovat - v nejbližším období lze proto ocekávat zvýšení spotrebitelských cen.

Po pomerne rychlém rustu inflace (v cervnu o 0,6 procenta, mezirocne pak o 4,1 procenta) prišla další negativní zpráva o vývoji cen - tentokrát z produkcní sféry. Jak vyplynulo z posledních údaju Ceského statistického úradu, rust cen prumyslových výrobcu se v letošním cervnu zrychlil o 0,6 procenta, mezirocne se ceny zvýšily o 5,1 procenta. "Za inflací v prumyslových cenách stojí z poloviny rust cen rafinérií," podotkl analytik Ceské sporitelny David Marek. Konsenzus trhu a analytiku byl pritom podstatne nižší: Prumerne se ocekával mezirocní rust o 4,8 procenta. Poslední výsledek CSÚ proto vetšina expertu hodnotí jako predzvest dalšího zdražování ve spotrebitelském sektoru.

Nejvetším prekvapením však bylo zdražení ze strany zemedelcu, v jejichž oblasti ceny mezirocne poskocily o 15,9 procenta. Ze zpráv prímo od zemedelcu pritom vyplývá, že se u tohoto zdražení nezastaví: V dalších mesících mají vzrust predevším ceny masa, nebot výrobci chtejí vyrovnat nepríznivý vývoj ze zacátku tohoto roku. Navíc se ocekává nárust cen krmného obilí, který bude mít opet nepríznivý dopad na ceny masné produkce. "Ceny potravin, které v koši pro výpocet spotrebitelské inflace zaujímají približne jednu tretinu, mohou do budoucna vyvolávat tlaky na rust spotrebitelských cen," domnívá se Anna Blüherová z Conseq Finance.

Ceny rostly i ve stavebnictví - o 0,4 procenta (mezirocní nárust o 3,6 procenta). Naopak ceny ve službách a ve financním sektoru klesly, prípadne stagnovaly.

Ekonomy však nejvíce znepokojuje zdražování v prumyslu, které bude vzhledem k drahé rope a dolaru pokracovat i v dalších mesících, a zvyšování cen produkce v zemedelství: Oba dva tyto faktory se musí v nejbližší dobe promítnout do inflace. Rustu cen pomáhá i oživení ekonomiky. Podle Blüherové "stále více producentu a dodavatelu využívá soucasného oživení ceské ekonomiky k promítnutí nákladových tlaku do cen svého zboží". Podle zkušeností se rust produkcních cen promítne do inflace v horizontu trí až šesti mesícu. Presto zustávají experti pomerne klidní co se týká postoje centrální banky. Ta by vzhledem k nastavené menové politice nemela v nejbližší dobe reagovat na stále vzedmutejší cenovou hladinu. Její inflacní cíl pro tzv. cistou inflaci, která má letos skoncit v intervalu 3,5 až 5,5 procenta, je podstatne vyšší než predpokládaný rust cen. Ani nové nákladové tlaky ze strany producentu by proto nemely nyní vést ke zvýšení úrokových sazeb.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info