Chorvatsku by pomohly investice

Pozitivní hodnocení jak ekonomické, tak politické situace v Chorvatsku je důvodem pro její přizvání k jednáním o připojení ke Světové obchodní organizaci (WTO). Jednání začala včera v Ženevě a zřejmě budou pokračovat ještě ve středu.

Nicméně každá mince má dvě strany a i v Chorvatsku se najde mnohé, co sklízí kritiku nezávislých pozorovatelů. Podle diplomatů, citovaných agenturou Reuters, je v této zemi problémem nedostatečná iniciativa a pomalé vyřizování některých záležitostí, jako je například vyšetřování korupčních afér minulé vlády nebo reforma státní televize.

Země, jejíž ekonomika sice pomalu nabírá dech a letos by měla poprvé dosáhnout růstu (odhady se pohybují kolem 1,8 procenta), se však stále potýká s problémem vysoké nezaměstnanosti (21 procent) a nedostatečným prosazováním změn na venkově. Podle analytiků jsou pro Chorvaty v současnosti klíčové hlavně zahraniční investice. "Pouze investice mohou zemi opět postavit na nohy, ne půjčky nebo granty mezinárodních společenství," říká jeden z diplomatů. Přestože však Záhřeb slíbil uvolnění investic zahraničních subjektů, nedávno odmítl smlouvu s americkým energetickým gigantem Enron, s tím, že prý požadavky firmy jsou nepříznivé pro Chorvatsko. Právě takové jsou slabiny země, která je sice na špičce mezi ostatními balkánskými sousedy, ale před vstupem do WTO nebo Evropské unie ji čeká ještě hodně práce.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info