Zadlužené firmy čeká rychlejší konkurs

Zadlužené firmy ceká rychlejší konkurs

Podniky mají šest mesícu na to, aby si daly do porádku své dluhy. Novela zákona o konkursu a vyrovnání zacne platit od 1. srpna.

Slovenský parlament pred svými prázdninami schvaloval novely zákonu v rychlém sledu jeden za druhým. K tem závažným patrila novela zákona o konkursu a vyrovnání a zákon o boji proti praní špinavých penez, které mely vstoupit v platnost zacátkem srpna. Proti prvnímu zákonu právníci prezidentské kanceláre sice vznesli své výhrady, ale vláda v zastoupení prezidenta tento zákon do parlamentu nevrátila, takže po jeho zverejnení ve Sbírce zákonu vstoupí v platnost zacátkem príštího mesíce.

Jen úcinnost jednoho jeho ustanovení má pulrocní odklad, aby firmy mely cas dát do porádku své dluhy. Podle neho se totiž do konkursu dostává nejen firma, která není schopna dlouhodobe splácet své dluhy, ale každá, která 30 dní po lhute splatnosti nevyrovná své závazky. Polovina podnikatelských subjektu je v druhotné platební neschopnosti a mezipodniková zadluženost ve slovenském prumyslu presahuje 200 miliard korun. Posílená práva veritelu však narazí na neschopnost slovenského soudnictví, které nebude zrejme schopno zvládnout predpokládaný nárust vyhlášených konkursu.

Blanka Sáková, Bratislava

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info