ZN a České slovo komentují vývoj cen v zemědělství

Zemské noviny a České slovo komentují vývoj cen v zemědělství

Dnešní Zemské noviny (ZN) a České slovo se ve svých ekonomických komentářích se vracejí k pondělním číslům Českého statistického úřadu o vývoji cen průmyslových výrobců. V této souvislosti se zamýšlejí nad budoucím vývojem cen potravin.

``Zvyšují-li se výrobní náklady, lze očekávat, že dříve či později vzrostou i ceny zboží na pultech obchodů. Zjištění, že se výrobní náklady v zemědělství v červnu vyšplhaly o takřka 16 procent výše než ve stejném měsíci loni, proto na první pohled vypadá takřka hrozivě,`` píší ZN a Slovo.

Přesto nás podle deníků cenový pohroma s podzimem nečeká. Jak vysvětluje autorka komentáře, vysoký růst nákladů nákladů v zemědělství do jisté míry zkresluje velmi nízká srovnávací základna z loňského roku. Část cenového dramatu tedy připadá jen na ``hru statistických čísel``, dodává.

Ceny potravin však jsou určitým rizikem do budoucna jsou, uznávají ZN a Slovo. ``Nižší sklizeň, s níž zemědělci v některých evropských zemích počítají, bude nesporně ceny potravin tlačit vzhůru. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by růst měl být nějak dramatický, neboť Evropa má obecně starosti spíše se zemědělskou nadvýrobou.Přesto budou ceny potravin letos víc než kdy jindy patřit k ostře sledovaným položkám,`` dodávají na závěr Zemské noviny a České slovo.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info