Zeleninu vařit nebo nevařit?
17.07.2000 | ÚZPI
V posledních letech byla nalezena řada antioxidantů a antikancerogenů, které jsou např. v zelenině pevně vázány na vlákninu, takže se v syrovém stavu uvolňují jen nepatrně. Důkladné povaření zeleniny způsobí, že se tyto látky v trávicím ústrojí uvolní mnohem snadněji. Beta-karoten s ochranným vlivem proti nádorům tlustého střeva a konečníku se např. z mrkve po uvaření uvolní až pětinásobně, lykopén bránící rakovině prostaty se z rajčat uvolní až po desetiminutovém vaření a nejlépe současně s rozdrceným česnekem. Antikancerogenně působící sulforafany z brukvovitých rostlin vyžadují rovněž delší vaření, (je však nutné dodávat vitamin C z jiných zdrojů, aby se zabránilo přeměně poměrně vysokého obsahu dusičnanů na dusitany.
Výživa a potraviny, 55, 2000, č. 3, s. 88 - 89 (-sk-)
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



